Ovih će dana krenuti ovogodišnii, drugi po redu  ŠIFF – Šumadijski internacionalni filmski festival u Kragujevcu, u Pozorištu za decu (Domu sindikata) biće održan od 14. do 17. decembra. Festival će trajati četiri dana, a i ove godine je zamišljen kao platforma za najzapaženija debitantska ostvarenja mladih autora u godini na izmaku.

Filmovi su podeljeni u dve takmičarske selekcije – dugometražni i kratkometražni, a pobednike u obe selekcije odabraće sami posetioci festivala, koji će svojim glasovima odlučivati o Nagradi publike grada Kragujevca. Pored samih filmova, ŠIFF organizuje i radionice, tribine i predavanja tokom festivala i preko cele godine sa ciljem  otvaranja dijaloga i podsticanja publike u šumadijskom okrugu na aktivno angažovanje, promišljane i stvaralaštvo u filmskoj umetnosti.

Kada je reč o ovdašnjim.i regionalnim celovečernjim ostvarenjima, u ponudi su  hrvatska drama Ne gledaj mi u pjat, crnogorska komedija The Books of Knjige: Slučajevi pravde, bosanska drama Muškarci ne plaču i domaći dokumentarac Gora.

Više i detaljnije o festivalu i samom program ovde: www.siff.rs

Zoran Janković