Prošle je sedmice, sedmog i osmog decembra, u Parizu, u prostorijama francuskog Nacionalnog centra za kinematografiјu i pokretne slike, a u organizaciji pomenutog centra, Filmskog centra Srbije  i Francuskog instituta u Srbiji, uspešno održana održana prva Francusko-srpska koprodukcijska radionica. Tom prilikom je okupljenima i potencijalnim francuskim koproducentima podrobno predstavljeno pet projekata novih srpskih filmova.

Srpsku delegaciju predvodio je Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, koji je predstavio način rada i potencijale FCS-a. S druge strane, Nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike je srpske goste uputio u konkurse i projekte za koje bi mogli da se prijave i u kojima bi mogli da učestvuju u bliskoj budućnosti. Potencijalnim saradnicima, koproducentima i investitorima potom su zasebno predstavljeni sledeći projekti novijih i budućih srpskih filmova: Linije želje Daneta Komljena, Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, Srce tame Stevana Filipovića, Ilijin povratak Mladena Đorđevića i Mara Mirjane Kartanović. Svi timovi, koje su sačinjavali scenaristi, producenti i reditelji, tokom trajanja radionice prosečno su imali devet do 12 pojedinačnih razgovora sa mogućim investitorima i koproducentima iz Francuske.

Nataša Damnjanović i Dane Komljen

Ovaj susret filmskih profesionalaca i kreativaca iz Srbije i Francuske rezultat je ugovora koji su ove dve kuće potpisale tokom festivala u Kanu. Koptrodukcijskoj radionici prethodili su  nedavni drugi po redu Francusko-srpski susreti, održani krajem prošlog meseca, u okviru i tokom trajanja nedavno završenog Festivala autorskog fima. A ranije ove godine upravo je francuski Nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike na svom fondu „Svetski film“ novčano podržao dva projekta novih srpskih filmova; reč je o projektima filma Strahinja Banović u režiji Stefana Arsenijevića i Otac, koji će režirati Srdan Golubovića. S druge strane, na nedavno okončanom konkursu Filmskog centra Srbije podržana je jedna francuska produkcija – film Trotoari raja Igora Latinovića.

Producentkinje Janja Kralj i Sofi Erbs

Po rečima Bobana Jevtića, ova prva francusko-srpska koprodukciona radionica uspešno je prošla; učesnici su se, između ostalog, podsetili da postoje brojne teme na kojima bi filmski kreativci Srbije i Francuske mogli prirodno da sarađuju, a to je nešto što nedvosmisleno i snažno treba podržavati i negovati.

Zoran Janković