Treće izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) svečano otvoriti direktor i selektor festivala Miroslav Mogorović, i mlada glumica Jovana Gavrilović, koja tumači jednu od glavnih uloga u hvaljenom i nagrađivanom filmu Rekvijem ѕa gospođu J. Tokom Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala, koji će se u organizaciji Evropskog kulturnog foruma održati od 13. do 15. decembra u Domu kulture Gračanica, biće prikazano ukupno 14 filmova. Domaći film je i ove godine u prvom planu na Festivalu, a publiku očekuju vredna i zapažena ostvarenja srpske kinematografije.

Odmah nakon svečanog otvaranja biće prikazan film Emira Kusturice Na mlečnom putu u kojem pored reditelja glavne uloge igraju Monika Beluči, Sloboda Mićalović i Predrag Miki Manojlović.

Prvog festivalskog dana od 17 časova biće prikazan crnogorsko-srpski film Igla ispod praga reditelja i scenariste Ivana Marinovića.

Drugog festivalskog dana, 14. decembra od 17 časova, biće prikazan Biser Bojane u režiji Milana Karadžića, u kome glume Milutin Mima Karadžić, Slaven Došlo, Vanja Nenadić, Andrija Milošević i Mira Banjac.

Nešto kasnije, od 19 časova, publiku očekuje Stado, komedija Nikole Koja u kojoj, pored njega, glume: Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Srđan Timarov…

Poslednjeg festivalskog dana publika u Gračanici pogledaće od 17 časova srpskog kandidata za Oskara Rekvijem ѕa gospođu J. reditelja Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi.

Nakon završetka Festivala, publika će, kao i prošle godine, svojim glasovima proglasiti najbolji domaći film, koji će biti prikazan u petak, 15. decembra, u 21 čas.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica. Na sajtu festivala www.kmmff.rs možete pronaći više informacija o filmovima, kao i satnicu.

Đ. B.