U petak, 15. decembra, s početkom u 20 časova u AKC  „Kvaka 22“ (u Ruzveltovoj 22, u Beogradu), a u okviru „Ciklusa domaćeg filma“, biće prikazan glasoviti film Dečko koji obećava reditelja Miloša Miše Radivojevića. Radivojević je, uz Nebojšu Pajkića i Bogdana Tirnanića, i scenarista ovog kultnog ostvarenja.

U proglasu Kvake 22 stoji sledeće: Ovaj film se bavi rok scenom tog vremena poznata pod imenom novi talas, pojedinac Aleksandar Berček se opire zadatoj formi koju diktira društvo, porodica i njegova devojka. U filmu glume i sviraju ljudi koji su obeležili muzičku scenu Jugoslavije poput benda Šarlo Akrobata a u filmu se pojavljuju Dušan Kojić Koja (gitara) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi) iz ovog benda sa Aleksandrom Berčekom (bas) kao grupa VIS „Dobri Dečaci“. Tri pesme („Slobodan“, „Dosta mi je svega“ i „Depresija“) za koje je Koja napisao muziku su kreirane za tu priliku a materijal nikada kasnije nije objavljen. U filmu se pojavljuju i Vlada Divljan i Srđan Šaper iz ondašnjih Idola. Ostale pesme koje su pripadale jugoslovenskom novom talasu se mogu čuti u filmu : „Igi Pop“ – Azra, „Perspektiva“ – Paraf, „Jedina“ – Idoli, „Niko, niko kao ja“ – Šarlo Akrobata, „Bolje da nosim kratku kosu“ – Pekinška Patka, „Neka te ništa ne brine“ – Prljavo kazalište…

Glavni junak u filmu Dečko koji obećava zove  se Slobodan Milošević, kao što se zvao i budući predsednik Srbije i Jugoslavije koji je u to doba bio na početku karijere. Slobodan je uzoran mladić kako od njega očekuju njegovi ugledni i situirani roditelji. Dobar je student medicine, ima devojku kojom će da se oženi jer je iz „prave” porodice, dok ga jednoga dana verenica, u nastupu ljubomore, ne udari veslom po glavi … Kao da mu je to i bilo potrebno, Slobodan postaje slobodan, baca se naglavačke u svet bez obaveza, svet panka i roka. U tom svetu on proba sve od seksa sa devojkinom majkom i raznim ostalim devojkama koje upoznaje slučajno do razvratnog života koji vodi noću. Ti svetovi su toliko različiti od onoga u kojem se do tada kretao. I u tom svetu on ima uspeha. To traje do trenutka kad padne sa motora koji je sastavni deo novog života. I to opet na glavu … Oni koji ga neguju su iz sveta iz kojeg je otišao. Taj ga isti svet vodi pred oltar i sve je opet po starom.“ Dečko koji obećava snimljen je 1981. godine, a uloge tumače: Aleksandar Berček, Dara Džokić, Rade Marković, Dušica Žegarac, Milena Zupančič, Velimir Bata Živojinović,Slobodan Aligrudić, Dušan Kojić, Gordana Gadžić, Slobodan Aligrudić, Branislav LečićEva Darlan… Film traje 106 minuta.

Zoran Janković