Danas, 16. decembra, u periodu od od 18 do 20 časova u Kulturnom centru „Rex“, u beogradskoj Jevrejskoj 16, imate priliku da prisustvujete javnom vođenju kroz kros medija izložbu učeničkih radova nastalih kao rezultat turneje „Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior“.

Oko 500 srednjoškolca iz deset mesta u Srbiji je tokom novembra meseca imalo priliku da u okviru Putujućeg školskog bioskopa Slobodna zona Junior gleda angažovane filmove i učestvuje u radionicama medijske pismenosti gde su pod stručnim vođstom koautora programa bili ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u medijskoj formi po sopstvenom izboru.

Srednjoškolski radovi u formi videa, foto stripa, fotografije i pesme – biće predstavljeni u konceptu kros medija izložbe kroz koju će posetioce zajedno sa autorima i autorkama radova sprovesti koautori programa dr Aleksandar Vajzner i Vesna Štrbić.

Izložbu čine najzanimljiviji radovi učenika/ca, a 9 autora i autorki će za ovu priliku i doputovati u Beograd. Za posetioce izložbe biće organizovani moderirani razgovori sa autorima/kama ispred svakog od radova izloženih u formi pesme, fotografije i foto stripa, dok će video radovi biti predstavljeni u konceptu bioskopa sa razgovorima nakon svake projekcije.

Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior namenjen je srednjoškolcima i srednjoškolkama iz ekonomski najsiromašnijih sredina u Srbiji. Na na svojoj ovogodišnjoj turneji putujući bioskop je posetio Trgovište, Batočinu, Ivanjicu, Belu Palanku, Vlasotince, Priboj, Medveđu, Arilje, Prokuplje i Kuršumliju, i obuhvatio jedanaest različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola.

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior“ sa kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstvo kulture i informisanja.

Više o programu Slobodna Zona Junior ovde.

Zoran Janković