Srpski film i srpski filmski stvaraoci će i ove zime biti zastupljeni u ponudi Filmskog festivala u Trstu; na 29. festivalu, koji će ove zime biti održan u periodu između 19. i 28. januara, srpski sineasti i produkcije deo su gotovo svih glavnih festivalskih selekcija i programa.

Vojnici. Priča iz Ferentarija

U glavnom takmičarskom programu za igrani film našao se film Vojnici. Priča iz Ferantija, većinska rumunska a manjinska srpska filmska produkcija i ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Ivane Mladenović. U selekciju dokumentarnog filma uvrštena je Druga strana svega autorke Mile Turajlić. U segmentu nauzvanom „Rebels ’68. East’n’West Revolution“ biće prikazani Rani radovi i Lipanjska gibanja Želimira Žilnika, kao i Sweet Movie Dušana Makavejeva. Jedan od selektora u ovom programu je i naš filmski kritičar Ivan Velisavljević, koji će 20. januara voditi razgovore sa Žilnikom i Nenadom Puhovskim.

Osim toga, na radionici i programu profesionalne obuke  Midpoint Feature Launch, u odeljku predviđenom za dugometražne radove, biće predstavljen projekat celovečernjeg igranog filma Poslednji balkanski film o ratu (The Last Balkan Film About War) scenaristkinje i rediteljke Milice Lee Filipovski i producenta Adija Dizdarevića.

Više o programu festivala u Trstu ovde.

Zoran Janković