Na sinoćnoj završnoj svečanosti Kanadskog nezavisnog filmskog festivala u Montrealu, kratkometražni animirani film Bio dvaput jedan kralj (Twice Upon a Time) osvojio je nagradu za najbolju animaciju u međunarodnoj konkurenciji.

Ovo je već šesta nagrada za ovu srpsko-kanadsku koprodukciju na kojoj su sarađivale produkcijske kuće Plan 9 i To Blink Animation. Na nedavno završenom festivalu u Malagi (FANCINE), film je osvojio nagradu publike, ubrzo nakon nagrade za najbolju originalnu kompoziciju na Kraljevskom Festivalu koja je pripala Vladimiru Kerkezu i Aleksandru Randjeloviću. Najveći uspeh film je ostvario osvojivši čak tri nagrade – za najbolju animaciju, najbolji scenario i najbolji film u celini na Festivalu „Canada Shorts“ u Nju Bransviku.

Bio dvaput jedan kralj nastavlja festivalsku turneju sledeceg meseca u Italiji na Alesandrijskom filmskom festivalu. Autori filma Vojin Vasović i Nikola Stepković pored rada na dugometražnoj verziji ovog filma, rade i na novom kratkometražnom animiranom poduhvatu pod radnim nazivom Veliki robot (eng. Just For The Record) čija se premijera očekuje krajem ove godine.

Glasove u filmu daju Džon Vajt i Miodrag Mića Milovanov, a animaciju pored Vasovića i Stepkovića potpisuju i Snežana Čubrilović, Mladen Nikolić i Jelena Milunović. Film su podržali Filmski Centar Srbije, gradski i regionalni fondovi u Torontu, kao i mađarska produkcija AZT Media.

Đ. B.