HBO Adria je juče najavio prvu seriju iz originalne HBO produkcije u našem regionu; u pitanju je serija nazvana Uspeh u režiji oskarovca Danisa Tanovića. Scenario za ovu šestodelnu serije potpisuje Marjan Alčevski, jedan od pobednika HBO Adria „First Draft“ konkursa.

Producenti Uspeh najavljuju kao višeslojnu dramu fokusiranu na snažne likove. Troje potpunih neznanaca povezaće nesrećan splet okolnosti, kad pokušaju da pomognu žrtvi nasilja. Kako posledice njihovih dela počinju da im se uvlače u svaki aspekt života, ti obični ljudi različitog porekla odlučuju da ponovo uspostave kontrolu nad svojim životima. To je gorka oda gradu Zagrebu, koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi, koje je isto to društvo gurnulo preko ivice. Iako na prvi pogled vrlo zagrebačka, „USPEH“ je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, porodicu, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutno preovladavajuća osećanja frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čoveka u regionu, a i šire.

Uspeh će biti snimljen pod rediteljskom palicom Danisa Tanovića, kojem je ovo prvi put da će se  oprobati u režiji serije. Danis Tanović je reditelj, scenarista i producent koji živi i radi u Sarajevu. Režirao je nagrađivane filmove kao što su Smrt u SarajevuEpizoda u životu berača željeza, a njegov debitantski film Ničija zemlja (No Man’s Land), za koji je potpisao i scenario i režiju, nagrađen je Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji filma 2001. godine.

„Već dugo dobijam materijale i ponude za snimanje serija za koje mislim da su u ovom trenutku zanimljivije i inovativnije od igranih filmova, ali nijedna do sada me nije zaintrigirala. Scenario Marjana Alčevskog je sjajno napisan i zaista se radujem što je HBO prepoznao kvalitet i ponudio mi saradnju.“ –  izjavio je Danis Tanović.

Producenti serije su Ana Balentović (HBO Adria) i Džonatan Jang (HBO Europe), dok je produkcija Uspeha poverena produkcijskoj kući Drugi Plan.Entoni Rut, izvršni potpredsednik programa i produkcije, HBO Europe: Uspeh je odlično napisana drama koja zadire ispod površine savremenog urbanog života, otkrivajući priču sloj po sloj. Oduševljeni smo što smo otkrili briljantnog mladog pisca u Marjanu, i što možemo da poželimo dobrodošlicu Danisu u HBO Europe povodom prve serije koju će režirati, a koja je ujedno i  naša prva originalna drama iz Adria regiona.“

„Ceo HBO Adria tim je izuzetno ponosan što našim gledaocima u Hrvatskoj i regionu predstavljamo prvu domaću HBO seriju. Pogotovo smo ponosni što je scenario direktan proizvod našeg „First Draft“ konkursa, i saradnje sa jednim od pobednika, izuzetnim autorom mlađe generacije Marjanom Alčevskim. S obzirom na to da se režije prihvatio Oskarovac Danis Tanović, sigurni smo da će se s onim što se na prvi pogled čini kao tipična novozagrebačka priča vrlo jednostavno poistovetiti i naši gledaoci u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.“ – rekao je Marin Kariž, Direktor HBO Adrie.

HBO Adria „First Draft“ konkurs predstavljen je u avgustu 2016. godine na Sarajevo Film Festivalu, kao deo CineLink Drama programa, pozivajući autore da prijave svoje originalne scenarije smeštene na području Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na konkurs je prijavljeno 570 scenarija.

HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija Ognjeni grm (Burning Bush) kao i vrhunske dramske serije kao što su Lagodan život (Aranyélet), MamonPaktShall We KissČopor (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledaoce u zemljama iz kojih potiču, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni. Sve serije iz orginalne HBO Europe produkcije dostupne su putem HBO GO video usluge na zahtev www.hbogo.rs

Z. J.