Krajem prošle sedmice krenule su nove Zimske olimpijske igre, a nedavno je u  Beogradu je počelo snimanje dokumentarnog filma o generalu Svetomiru Đukiću, osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije. Film se realizuje u produkciji Talking Wolf Productions i Olimp produkcije, u režiji i produkciji Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića; ovaj film predstavljaće svojevrstan nastavak nagrađivanog dokumentarca „Tapavica” istih autora, da podsetimo, o Momčilu Tapavici, velikom arhitekti i prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje na Prvim modernim Olimpijskim igrama – 1896. godine.

Ognjen Rakčević i Milan Todorović

Ovaj dokumentarni film o generalu Svetomiru Đukiću prikazaće značajne događaje iz srpske istorije, prve polovine prošlog veka i to: osnivanje Srpskog olimpijskog kluba i početke rada našeg Olimpijskog komiteta, prvo učešće Kraljevine Srbije na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912, Balkanske ratove i Prvi svetski rat. Mozaik životne priče generala Svetomira Đukića potrudiće se da sklopi glumac Miodrag Miki Krstović zajedno sa potomcima generala Đukića, vojnim analitičarima, hroničarima sporta, istoričarima, sportistima…

Kći generala Đukića – Tatjana Pavlović

Film je podržan na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i ima podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodina i Olimpijskog komiteta Srbije. Premijera ovog biografskog dokumentarnog filma planirana je za kraj 2018. godine.

General Svetomir Đukić

Evo i našeg kraćeg razgovora sa Ognjenom Rakčevićem i Milanom Todorovićem upravo tim povodom i o novom im zajedničkom filmu.

 Zašto baš ova tema i zašto baš general Đukić kao glavni lik vašeg novog zajedničkog filma?

Ognjen i Milan: Nakon više nego lepog prijema našeg dokumentarnog filma o Momčilu Tapavici, prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje na Prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine, želimo da nastavimo sa prikazivanjem i popularisanjem značajnih ličnosti iz istorije našeg sporta koji nisu dovoljno poznati i prepoznati. Ideja da bašgeneral  Đukić bude naša nova preokupacija, došla je od divnog čoveka i profesora dr Zorana Miloševića sa novosadskog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Ognjen Račkević

Da uputimo neupućeno i podsetimo zaboravne, ko je bio general Đukić?

 Ognjen: Svetomir Đukić, iz Ražane, malog sela blizu Kosjerića, uspeo je da zasluži čin brigadnog generala srpske vojske. U svojoj vojničkoj karijeri učestvovao jeu oba Balkanska rata, ali i u Prvom svetskom ratu u kom je bio komandant odbrane Ade ciganlije, ali i komandant mesta, posle povlačenja naše vojske preko Albanije i dolaska na ostrvo Krf. Sa grupom oficira osnovao je Olimpijski klub Srbije (Olimpijski komitet Srbije) i bio je vođa srpske delegacije na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Bio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1912, pa sve do 1948. godine.

Milan Todorović

Kako teče snimanje i kako će teći dalja produkcija ovog filma?

Milan: Pripreme za snimanje smo započeli krajem prošle godine, da bismo, početkom februara, snimili razgovore sa sinom Dušanom Đukićem i kćerkom Tatjanom Pavlović koji imaju vrlo živa sećanja na svog oca. Njihova sećanja, zajedno sa sačuvanom dokumentacijom biće dragoceni u nastavku produkcije našeg dokumentarnog filma koji će ugledati mrak bioskopske sale krajem ove godine.

Zoran Janković