Rusko-poljsko-srpska koprodukcija Dovlatov, biopik Alekseja Germana mlađeg o Sergeju Dovaltovu, svetsku premijeru doživeće 17. februara na Berlinaleu, u prestižnoj takmičarskoj selekciji. Naslovnu ulogu tumači srpski glumac Milan Marić.

Film prati šest dana u životu ruskog pisca Sergeja Dovlatova sedamdesetih godina prošlog veka. Dovlatov, ironični pisac koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza, bori se da sačuva svoj talenat i dostojanstvo dok gleda kako moćna državna mašinerija mrvi njegove prijatelje umetnike.

Dovlatov traje 126 minuta, a scenario su napisali German i Julija Tupkina. Pored Marića u filmu glume Danila Kozlovski, Helena Sujecka, Artur Beščastni, Elena Ljadova, Anton Šagin, Svetlana Kočenkova, Pjotr Gasovski…

Milan Marić rekao je, za portal Filmskog centra Srbije, o svojoj novoj ulozi: „Uloga Dovlatova mi je važna iz nekoliko razloga. Pored toga što sam igrao istorijsku ličnost, pored toga što je to moja prva glavna uloga, što sam je snimao na jeziku koji mi nije maternji, što sam radio sa velikim rediteljem u jednoj od najvećih kinematografija, možda je najvažnije to što sam igrao baš Dovlatova, čoveka koji je postao priznati pisac tek posle smrti. Što se nisam bavio njegovom slavom, već njegovim načinom da preživi: da preživi sebe i sve okolo sebe. Njegova književnost mi je pomogla u pripremama da shvatim kako je on uobličavao stvari. Njegove knjige su pune humora, ironije, ciničnog odnosa prema sebi i ostalima, a s druge strane pune nežnosti, tuge, sete. Na meni je bilo da sve to izvagam i pravilno poređam. Pokušavao sam da odgonetnem šta se krije iza tog njegovog cinizma, ironije, bezobrazluka, šta je iza tog štita. A onda sam shvatio da se iza toga nalazi nesigurnost, tuga, neko dete koje ne zna kako da se izbori sa zadatkom a svi oko njega očekuju da to što pre reši“.

Dovlatova je podržao Filmski centar Srbije na konkursu Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija. Srpski koproducent Dovlatova je produkcijska kuća Art & Popcorn.

Gala premijera u Berlinu zakazana je 17. februar (Berlinale Palast, 15 časova), a publika u Berlinu će film moći da pogleda i 18. februara (tri termina) i 25. februara.

Srpsku premijeru će Davlatov imati na predstojećem Festu, 26. februara (Sava centar, 19 časova).

Đorđe Bajić