Sredinom naredne godine pred gledaoce bi trebalo da stigne još jedan dugometražni dokumentarni film koji nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije; reč je o filmu „YU Grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu“ iskusnog scenariste i reditelja Darka Lungulova, koji je ujedno i producent ovog ostvarenja.

Darko Lungulov

Braća Jelić, Žika (75) i Dragi (70),  posle 56 godina profesionalnog bavljenja rokenrolom još uvek putuju kombijem na svirke. I dok zajedno sa bratancem Petrom Jelićem (44) sviraju, ponekad na stadionima i gradskim trgovima, a ponekad u malim klubovima, oni svode račune svog života i karijere. Priča o YU grupi i porodici Jelić, neizbežno isprepletana sa pričom o Jugoslaviji, usponu i padu zemlje po kojoj je YU grupa dobila ime, istovremeno je i priča o jednoj epohi i eksploziji jedne globalne umetničke forme na ovim prostorima.

YU Grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu  nastaje u produkciji ovdašnje produkcijske kuće Papa Films, a uz podršku Filmskog centra Srbije. DirektorI fotografije su : Đorđe Arambašić, Stefan Đorđević, Petar Popović, Nikola Majdak, Aleksa Ramadanović, Vladan Obradović, Pablo Fero i Aleksandar Jakonić, a u filmu će se, naravno čuti muzika ovog muzičkog saszava. Film je u fazi produkcije, trajaće 90 minuta a očekuje se da premijerno bude prikazan sredinom 2019. godine.

Darko Lungulov je završio filmske studije na City College of New York. Njegov debitantski igrani film Tamo i ovde je nakon premijere na Tribeka festivalu 2009. gde je osvojio  Nagradu „Best New York Narrative“ (Nagradu za  najbolju njujoršku priča) , a potom i još 20 nagrada. Bio je u  bioskopskoj distribuciji SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj i Grčkoj, a prava za prikazivanje prodata su u dvadeset i jednoj zemlji. FIPRESCI Srbija je proglasio Darka Lungulova za najboljeg režisera 2009. Godine. Nakon toga,  Spomenik Majklu Džeksonu, drugi igrani film ovog reditelja, svetsku premijeru je imao u Karlovim Varima 2014., a između ostalih, osvojio je i  Eastern European Film Award na Santa Barbara Festival-U, te Grand Prix na Nashvile Festival-u, Grand Prix – „Zlatnu Mimozu” za najbolji film u Herceg Novom. HBO Eastern Europe ga je otkupio za prikazivanje. Lungulov  je jedan od scenarista i konsultant režije na filmu Mirjane Karanović Dobra žena koji je svetsku premijeru imao na Sundance 2016. godine.

Zoran Janković