Ovogodišnje izdanje referentnog filmskog festivala Vision du Reel u švajcarskom gradu Nionu održaće se u periodu između 13. i 21. aprila, a sudeći po ovogodišnjoj konkretnoj filmskoj  ponudi ovog festivala, može se sa puno osnova pričati o velikom uspehu srpske dokumentaristike. I ovom prilikom Srbija, u poslednjih par godina regionalni lider na ovom polju, snažno se pozicionira na filmskoj mapi evropskog kontinenta.

U takmičarskom programu „Burning Light“ svetsku premijeru imaće 4 godine u 10 minuta, novi film Mladena Kovačevića, autora zapaženih filmova Anplagd Zid smrti, i tako to.  Jedna od zvaničnih programskim celina, naslovljena „Focus Serbia“ usredsređena je na Srbiju kao zemlju-gosta i na savremeni srpski dokumentarni film, preciznije, na dokumentarna ostvarenja autora iz Srbije na uzorku od poslednjih desetak godina.

U okviru pomenutog programa posetioci i gosti festivala moći će da pogledaju sledećih osamnaest filmova:

 Abdul i Hamza Marka Grbe Singha
Dubina dva Ognjena Glavonića
Dragan Wende – West Berlin Dragana fon Petrovića i Line Muller
Doviđenja, kako ste? Borisa Mitića
Nebesa Jelene Maksimović i Ivana Salatića
Čudo Srđana Keče
Lakoća kamena Vladimira Todorovića
Thelta Rhytm Bojana Fajfrića
Unplugged Mladena Kovačevića
Kad dođu svinje Biljane Tutorov
The Caviar Connection Dragana Nikolića
Gora Stefana Maleševića
Crvenkapa Zorana Tajrovića
Soles de Primavera Stefana Ivančića
Druga strana svega Mile Turajlić
Sitna ptica Daneta Komljena
Utopija Matije Gluščevića
Jugoslavija, kako je ideologija pomerala naša tela Marte Popivode

Osim toga, tokom ovog festivala biće upriličeno i predstavljanje pet projekata novih srpskih dokumentarnih filmova, o čemu ćemo vas detaljnije izvestiti narednih dana.

U pitanju su ovi projekti: Svako traži ono čega nema reditelja Stefana Maleševića, Pejzaži slobode rediteljke Marte Popivode, Srećna nova, Jivu! reditelja Mladena Kovačevića, Crna svadba reditelja Dragana Nikolića i Dosije: Labudović Mile Turajlić.

Projekte će predstaviti srpski reditelji/rediteljke i producenti/producentkinje, koji će imati priliku za susrete jedan-na-jedan za internacionalnim televizijskim urednicima, producentima, distributerima i fondovima tokom potprograma „Focus Talk“ 17. aprila.

Na kraju ovog posebnog dana koji će pružiti diskusije, obradu konkretnih slučajeva i okupljanja sa gostima iz Srbije – rediteljima, producentima, filmskim institucijama – a sve sa ciljem da se istraži stanje stvari u srpskoj kinematografiji tokom poslednjih deset godina, kao i aktuelna situacija na polju produkcije i finansiranja, projekat koji najviše obećava  dobiće nagradu „Prix visions sud est“,  uz koju ide novčani iznos od 10 hiljada švajcarskih franaka.

Zoran Janković