Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će na 71. Kanskom filmskom festivalu, u selekciji „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), biti prikazan Teret, debitantski dugometražni igrani film srpskog reditelja Ognjena Glavonića. Program „Petnaest dana autora“ se ove godine održava jubilarni 50. put, a filmovi u ovoj selekciji će se takmičiti za nekoliko nagrada. Imajući u vidu da je ovo Glavoniću prvi igrani film, Teret će se naći i u trci za prestižnu nagradu „Zlatna kamera“ koja se dodeljuje najboljem debitanstkom filmu.

Teret prati priču Vlade (glumi ga hrvatski glumac Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Glavonićev debi podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije u decembru 2017. godine, uz obrazloženje: „Film obrаđuje izuzetno vаžnu univerzаlnu i аktuelnu temu, kojа se tiče filosofskog pitаnjа odgovornosti, kаo i odnosа ocа i sinа, te postаje metаforа nаšeg društvа i jednog istorijskog periodа nаše zemlje. Ovaj drumski film poseduje sve hičkokovske sаspens elemente: od megаfinovskog teretа u prikolici kаmionа do putovаnjа glаvnog junаkа koji predstvаljа klаsičnu аrhiplot strukturu. Svedeno, nepretenciozno, nа jednostаvаn, minimаlistički nаčin аutori pričаju ovu priču  jer ovаkаv pristup pružа mogućnost zа prаvu emotivnu kаtаrzu, pа se sаm krаj scenаrijа tаko i doživljаvа – kаo snаžno emotivno otrežnjenje“.

Ognjen Glavonić je bio zadužen za scenario i režiju Tereta, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića, jedan je od producenata filma  (ispred produkcijske kuće Non-Aligned Films). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom (Cinéma Defacto), Hrvatskom (Kinorama) i Iranom (Three Gardens Film). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena proverena Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, a pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev. Teret traje 98 minuta.

Ognjen Glavonić, reditelj

Ognjen Glavonić (1985) diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU, 2011. godine. Njegovi kratki filmovi prikazani su na preko 60 međunarodnih filmskih festivala osvojivši razne nagrade. Dokumentarac Živan pravi pank festival (2014) premijerno je prikazan u Centru Pompidu u Parizu, na festivalu Cinéma du Réel. Nakon toga, film je učestovao na preko 40 međunarodnih filmskih festivala, među kojima su Roterdam (2015), CPH:DOX (2014), IndieLisboa (2015), Festival dei Popoli (2014). Kao deo istraživanja za igrani film Teret, Glavonić je snimio Dubinu dva (2016), dokumentarni film koji je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Forum, a zatim nastavio uspešan festivalski život. Glavonić je osnivač i direktor Pančevo Film Festivala.

Trejd magazin „Skrin dejli“ je 17. aprila eksluzivno javio da je New Europe Film Sales, poljska kompanija specijalizovana za prodaju i plasman filmova, u svoj katalog uvrstila i Teret. Jan Naszevski, čelnik ove kompanije, izjavio je da je Teret pravo otkriće, tom prilikom posebno pohvalivši glumu Leona Lučeva.

Filmski centar Srbije će i ove će godine u Kanu promovisati srpsku kinematografiju. Ovaj najprestižniji filmski festival se ove godine održava od 8. do 19. maja.

Tekst: Đorđe Bajić
Foto: Stefan Đorđević