Nakon što je film „Jesen samuraja“ scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića  otkupljen za kinesko tržište, francuski world sales agent Wide Menagement obznanio je da je ova komedija izborila i američku distribuciju, te da su otkupljena prava na bioskopsko, televizijsko i home video prikazivanje.

Film Jesen samuraja je 2016. godine imao preko 160.000 gledalaca u ovdašnjim bioskopima. Prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Kotbusu (Cottbus Film Festival) i Kairu (Cairo International Film Festival), a projekcijom našeg filma zatvoren je i festival u Minsku (Minsk International Film Festival Listapad). Film je dobio izvanredne kritike u zemlji i regionu, a ugledni kritičari Jurica Pavičić, Nenad Polimac (Jutarnji list) i Vladan Petković (Cineuropa, Screen International) uvrstili su ga na svoje liste najboljih regionalnih filmova u 2016. godini. Na domaćim takmičenjima, Jesen samuraja osvojila je gran-pri za najbolji film na festivalu SOFEST, kao i treću nagradu na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Danilo Bećković i Hristina Popović na snimanju Jeseni samuraja

Najveći deo ekipe koja je stvarala Jesen samuraja sada je okuplje je oko novog projekta pod nazivom Čulova iskušenja. U pitanju je srpsko-nemačko-južnokorejska koprodukcija koja se trenutno nalazi u fazi ranog finansiranja. Čulova iskušenja su ranije podržana na Konkursu za razvoj projekata Filmskog centra Srbije, a razvijana su na jednom od najprestižnijih evropskih programa za razvoj međunorodnih koprodukcija, EAVE Ties That Bind.

Nemački koproducent je izrazito  uspešna kompanija 42film, koja je na prethodnom festivalu u Berlinu učestvovala sa dva filma kao manjinski koproducent – rumunskim Lemonade koji je većinski producirao proslavljeni reditelj Kristijan Munđu i bugarskim Aga, koji je i zatvorio festival. Korejski partner je Wonsun Shin, ugledni producent sa iskustvom rada u najvećim južnokorejskim medijskim konglomeratima kao što je CJ Entertainment.

Ova partnerstva su dogovarana i razvijana na velikim međunarodnim filmskim marketima za koja je projekat filma Čulova iskušenja bio selektovan: Baltic Event (Tallinn Black Nights Film Festival), Focus Asia (Far East Film Festival Udine), Galway Film Fair (Galway Film Festival), Focus Serbia (Connecting Cottbus, Cottbus Film Festival) i Fest Forward (FEST).

Zoran Janković