U ponedeljak, 23. aprila, s početkom u 18 časova, u bioskopu „Dragan Gaga Nikolić“ Ustanove kulture „Parobrod“ biće održana premijera dokumentarnog filma ,,Njihova veličanstva Film i Knjiga“ reditelja Tadije Čalukovića. Film je snimljen u produkciji srednje umetničke škole Artimedia, traje 50 minuta, a ulaz na ovu projekciju je besplatan.

Dušan Kovačević

Kako pojašnjavaju autori film, reč je dokumentarnom filmu koji na sofisticiran način prikazuje sponu između četvrte i sedme umetnosti. U proglasu je navedeno da je ovo film koji je snimljen pisaćom mašinom i tastaturom, a napisan kamerom. U filmu je prikazano koliko ove dve umetnosti utiču na kulturnu odrednicu svake nacije. Jedna od značajnijih misli koje se pominju u filmu, svakako je ova: ,,Reci mi koju si knjigu pročitao ili koji si film pogledao da znam ko si“.

Emir Kusturica

Reditelj  Tadija Čaluković, kaže da je priču za ovaj film izabrao podsvesno, ali i kako je ona u stvari zbir fragmenata svih njegovih interesovanja ,,razbacanih’’ po mozgu. ,,A u mojoj glavi’’, nastavlja Čaluković ,,književnost i kinematografija su na istom mestu, na pobedničkom postolju. Ovo je film koji je povezao Ivu Andrića i Aleksandra Sašu Petrovića, ali i sve ljude koji su se u bilo kom svojstvu oprobali u književnosti i kinemtaografiji.’’

Između ostalih, u ovom filmu govore Emir Kusturica i Dušan Kovačević.

Zoran Janković