Zainteresovani će u sredu, 25. aprila u Maloj sali Doma kulture Studentski grad (na Novom Beogradu) moći da prisustvuju predavanju nazvanom „Neposlušni i prekobrojni – Omladina u savremenom srpskom filmu i van njega“. Predavanje, koje će početi u 20 časova, održaće Maša Seničić, doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Tilva Roš

Maša Seničić, doktorantkinja na FDU, analiziraće motiv omladine u srpskom celovečernjem igranom filmu u periodu od 2010. do 2017. godine, a na primerima ostvarenja kao što su: Tilva RošŠišanjeOktobarKlipS/KidanjeVarvariNeposlušniPanamaPored meneAfterparti. Konstrukcija i reprezentacija identiteta omladine svedena je u ovom slučaju skoro sasvim na autorefleksiju: geopolitičku, socijalnu i kulturnu. Ukoliko jednu stvaralačku generaciju prihvatimo ne kao fenomen utemelјen na prostim okolnostima rođenja, već kao društveni konstrukt koji služi identifikaciji grupe sličnih godina, tendencija i prostora delovanja, postaje jasno da u savremenom srpskom filmu o odrastanju govorimo o koherentnom nizu autora.

Afterparti

Predavanje će imati dva dela, od kojih će se prvi baviti socio-kulturnom pozicijom omladine u savremenoj Srbiji, a drugi će biti posvećen formalnim autorskim odlukama koje se tiču isklјučivo filmskog jezika i pre svega upotrebe dvostruko medijatizovane slike u navedenim ostvarenjima.

Maša Seničić (Beograd, 1990) je scenaristkinja, pesnikinja i esejistkinja. Diplomirala dramaturgiju na FDU i odbranila master rad La jeunesse désaffectée u srpskom filmu: 2010-2015 (Nagrada Dr Dušan Stojanović). Sarađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, pre svega na filmu kao autor, saradnik i predavač, a zatim u pozorištu, na radiju i brojnim festivalima. Koselektorka je programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedan od osnivača i koordinatorka edukativnih programa udruženja Filmkultura.

Zoran Janković