Sinoć, u ponedeljak, 7. maja, na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u beogradskom Sava centru, premijerno je prikazan iznimno zanimljiv dokumentarni film Poslednja avantura Kaktus Bate autora Đorđa Markovića. Filmski centar Srbije podržao je nastanak ovog ostvarenja.

Sinopsis filma glasi: „Aleksandar Zograf, proslavljeni strip-crtač, otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskogh rata. Glavni junak tog stripa je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u svojoj saksiji. Zaintrigiran, Zograf kreće da istražuje život tvorca Kaktus Bate – malo poznatog umetnika, Veljka Kockara. On ubrzo otkriva  da je Kockar bio uhapšen neposredno nakon oslobođenja Beograda 1944. godine.  Otpužen je da je bio agent Gestapa i potom pogubljen. Zografova istraga, međutim, otkriva daleko složeniju priču: Kockarov identitet i umetnička dela su bili ukradeni, moguće da je bio u ljubavnoj vezi sa devojkom izvesnog gerilca i da je crtao antikomunističku propagandu za naciste.“

Robert Kramb i Zograf

Po scenariju Vladimira Simića film je režirao Đorđe Marković. Film su producirali Ivana Antić i sam Đorđe Marković, a koproducent Siniša Jurišić. Direktor fotografije je Kosta Glušica, a montažer je Davor Bosankić. Autori muzike su Nenad Marić (Kralj Čačka) i Marko Marić. Za scenografiju je bio zadužen Dušan Radojičić, dok su kostimografkinje Biljana Grgur i Snežana Veljković. Dizajn zvuka je delo Aleksandra Protića. Supervizor specijalnih efekata je Nebojša Rogić. Direktor ovog filma je Uroš Stanković.

Milutin Milošević glumi Veljka Kockrara u igranim delovima

Što se tona i stila filma tiče, u zvaničnoj prezentaciji film navedeno je sledeće: „Ovaj film donosi priču o ljudima. Premda  otkrivamo činjenice i saznajemo o istiinitim događajima, svrhu ovog filma ipak predstavljaju sama priča i likovi, a ne informacije koje ova priča prenosi. Pristup je human i otvoren, usredsređen na pojedince, pa čak i onda kada se bavi vivisekcijom društva. Korišćeni su različti arhivski materijali, intervjui, kao i igrani i animirani elementi. Iako se ovde radi o upotrebi raznoraznih filmskih tehnika, film zadržava čist i razaznatljiv stil.“

Film je srpsko-hrvatska koprodukcija i traje 65 minuta. Engleski naslov filma flasi Who Frammed Kaktus Kid?. Producent filma je beogradska kuća Tuna Fish Studio, a Filmski centar Srbije je podržao nastanak i ovog ostvarenja.

Zoran Janković