Danas će na 71. Kanskom filmskom festivalu, u programu „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), biti premijerno prikazan srpski film Teret, debitantsko dugometražno igrano ostvarenje srpskog reditelja Ognjena Glavonića.

Teret prati priču Vlade (glumi ga hrvatski glumac Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

„U toku jednog dana pratimo čoveka u otkrivanju istine, ne samo o svom poslu, sebi i svojoj zemlji, nego i istine koju je posle ponovo prekrila tišina i ćutnja i to je ono što je ostavljeno, ne samo ratovi, zločini, nego i ta tišina i ćutnja koja ih prati već skoro dvadeset godina nakon svega. Moj film je o ćutnji i tome kako artikulisati te priče“, rekao je Ognjen Glavonić u intervjuu Tanjugu.

Ognjen Glavonić bio je zadužen za scenario i režiju Tereta, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića, jedan je od producenata filma  (ispred produkcijske kuće Non-Aligned Films). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom (Cinéma Defacto), Hrvatskom (Kinorama) i Iranom (Three Gardens Film). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena proverena Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, a pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev. Teret traje 98 minuta.

O svom filmu i poetici, Glavonić je rekao: „Ne mislim da su ljudi isključivo dobri ili zli. Ne zanima me takva podela, niti da budem sudija, već da time što ne pokazujem jasno šta on oseća, radi ili misli, otvorim veći prostor za publiku, da se sam gledalac prepozna u tom čoveku, da se stavi u njegovu poziciju“.

Ognjen Glavonić, foto: Anne Colliard

New Europe Film Sales u svoj katalog uvrstila i srpski film Teret. Jan Naszevski, čelnik ove kompanije, izjavio je da je Teret pravo otkriće, tom prilikom posebno pohvalivši glumu Leona Lučeva.  Filmski centar Srbije i ove godine u Kanu promoviše srpsku kinematografiju. Ovaj najprestižniji filmski festival se ove godine održava od 8. do 19. maja.

Đorđe Bajić