U nedelju, 13. maja,  s početkom projekcije u  21 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a u okviru tekućeg  Beldocsa,  premijerno u Srbiji biće prikazan dugometražni dokumentarni film The Road Movie, reditelja Dimitrija Kalašnikova, film čiji je srpski koproducent Srđan Šarenac (Novi Film).

Film je prethodno prikazan u takmičarskom programu „First Appereance“ u okviru IDFE, a zatim na još 80 filmskih festivala kao što su Hot Docs, True/False, Sheffield Doc, Sarajevski filmski festival… Film je prikazan u 80 bioskopa širom SAD-a i Kanade.

Ovdašnji koproducent tog ostvarenja, Srđan Šarenac, ovim rečima je opisao film: „Dugometražni dokumentarni film Ruski film ceste / Put  je portret Rusije kroz snimke sa kamera koje se nalaze u automobilima. Dosta komičnih i tužnih  scena se dogodi na ruskim putevima, od padobranca koji pada na sred  autoputa do mlade koja beži sa svog venčanja. Ovaj film prikazuje potpuno novi pristup dokumentarnom filmu jer je sačinjen od video snimaka za koja smo otkupili autorska prava i od njih napravili film. Moglo bi se reći da ovaj projekat nije imao fazu snimanja, nego fazu pronalaska snimaka koja je trajala deset meseci, pa zatim montažu za koju nam je trebalo šest meseci.“

U produkciji filma učestvovale su Belorusija, Rusija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i SAD.

Kritike filma možete pročitati ovde:

https://www.nytimes.com/2018/01/18/movies/the-road-movie-review.html
https://www.newyorker.com/culture/richard-brody/the-road-movie-exploits-pain-and-death-russian-dashboard-camera-footage
http://variety.com/2017/film/reviews/the-road-movie-review-1202410702/
https://www.rogerebert.com/reviews/the-road-movie-2018
https://www.hollywoodreporter.com/review/road-movie-1075777

Oni koji propuste film na Beldocsu, mogu ga pogledati na Amazon Prime i Itunesu:

https://www.amazon.com/Road-Movie-Dmitrii-Kalashnikov/dp/B079R7DRY4
https://itunes.apple.com/us/movie/the-road-movie/id1325012105?ign-mpt=uo%3D5

Zoran Janković