Projekat za kratki srpski igrani film „Sami“ podržan je u Republici Makedoniji i Rumuniji. Rumunski Nacionalni centar za kinematografiju (Centrul Național al Cinematografiei) i Makedonska filmska agencija (Агенција за филм на Република Македонија) dodelili su ovom filmu u nastajanju sredstva na svojim redovnim konkursima.

Na rumunski konkus pristiglo je preko 200 prijava. Upravni odbor i komisija odlučili su da podrže 17 dugometražnih igranih filmova, 10 debitantskih dugometražnih igranih filmova, 5 igranih filmova u čast proslave stogodišnjice nastanka moderne Rumunije, 15 dokumentarnih filmova, 7 animiranih filmova… Među projektima se nalazi i šest manjinskih koprodukcija, uključujući i projekat za film Sami, već podržan od strane FCS-a, kratki film koji će režirati Stefan Orlandić Stojanovski. Projekat za film Sami našao se sa 73,45 boda na prvom mestu liste od 20 podržanih projekata u kategoriji kratkog metra, a dodeljeno mu je 150.000 leja (oko 32.500 €). Rumunski koproducent je Libra Films.

Na novom konkursu Makedonske filmske agencije podržan je 21 projekat, a među odabranima, kao jedini u kategoriji kratki igrani film sa manjinskom makedonskom podrškom, našao se projekat Sami, koji je podržan sa 2.500.000 makedonskih denara (oko 40.000 €). Makedonski koproducent filma je Novo Makedonsko Video Skopje. Pored Samija, na ovom konkursu podržan je i projekat za dugometražni igrani film Nebesa Srđana Dragojevića, o čemu smo već pisali.

Projekat za film Sami nastaje u produkciji produkcijske kuće Living Pictures, a sa  2.100.000 dinara je u maju 2017. podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih igranih filmova. Tom prilikom je Komisija ovaj projekat preporučila sledećim rečima: „Pričа fimа Sаmi je smeštenа u otuđenom svetu budućnosti i svojim kаrаkterom nаs upozorаvа nа jedаn humаn i dirljiv nаčin. U tehnološkom i tehničkom smislu film je veomа zаhtevаn, а nаdаhnuti аutor je Komisiji predočio sve detаlje potrebne zа uspešnu reаlizаciju filmа. Višestrаnost u pristupu, promišljenost i spremnost аutorа i ekipe dа reаlizuju ovаj komplikovаn i kompleksаn film u potpunosti suzаdovoljili kriterijume Komisije kojа je donelа odluku dа se i ovаj projekаt svrstа u grupu filmovа koje će FCS podržаti.”

U međuvremenu je projekat za film Sami podržan u našoj zemlji i na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda za 2018. godinu, za oblast kulturne delatnosti – filmska umetnost i ostalo audio vizuelno-stvaralaštvo sa iznosom od 325.000 dinara.

Pošto se tokom godine očekuju rezulati još nekoliko međunarodnih konkursa, kompletan izbor autorske i glumačke ekipe kratkog igranog filma Sami biće naknadno objavljen.

Sami, za kojeg konačan scenario potpisuju Stefan Orlandić Stojanovski i koscenarista Pavle Zelić, autor istoimene u zemlji i inostranstu nagrađivane kratke priče, pretpostavlja blisku i izvesnu suptilnu distopiju, u kojoj su izumrle životinje u zoo vrtovima zamenjene robotskim replikama. U Beogradu, pak, postoji još samo jedna prava životinja – šimpanza, imenjak i potomak legendarnog Samija, najčuvenijeg stanara Beogradskog zoološkog vrta, koji svoje dane provodi  kao uljez i smetnja u toj otuđenoj budućnosti.

Autor originalnih ilustracija je Nikola Stepković.

Đorđe Bajić