Kao što smo već izvestili, od 8. do 10. juna u Beogradu održava se sednica upravljačkog tela Evropske filmske akademije (EFA). Među gostima naše prestonice su svetski renomirani reditelji, producenti i čelnici fondova iz  Evrope.

U Beograd stiže Agnješka Holand, predsednica  borda EFA i slavna poljska filmska rediteljka, poznata po filmovima Evropa, Evropa (1991), U tami (2011) i Tragom kostiju (2017) – na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci poljskoj rediteljki biće uručen „Zlatni pečat“, najveće priznanje Kinoteke. U Beograd stiže i Marion Doering, direktorka EFA sa sedištem u Berlinu, koja će tokom boravka u našoj prestonici biti uručena nagrada „Gorki list” za doprinos evropskoj kinematografiji. Gosti naše prestonice biće i Antonio Saura, španski producent (Dan zveri, Neprijateljska zona…) i potpredsednik borda EFA, islandski reditelj Baltazar Kormakur, poznat po filmovima 101 Rejkevik (2000), Močvara (2006) i Everest (2015),  direktor izraelskog filmskog fonda Katrijel Šori, kao i producenti iz Italije, Rumunije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Poljske, Danske, Letonije i Bugarske.

Radni deo boravka upravljačkog tela Evropske filmske akademije u Beogradu najvećim delom odnosi se na pripreme ceremonije dodele godišnjih EFA nagrada, popularnih „evropskih oskara“, koja će se ove godine u decembru održati u španskom gradu Sevilji. Jedan od prvih članova EFA postao je naš slavni reditelj Dušan Makavejev koji je bio i dugogodišnji član borda Akademije, baš kao što je to nešto kasnije postao i naš reditelj Goran Paskaljević,  koji je u bordu EFA bio u dva mandata.

Goran Paskaljević

Sednica upravljačkog tela Evropske Akademije za film u Beogradu se održava na inicijativu i u organizaciji Dubravke Lakić, filmskog kritičara dnevnog liste Politika i člana EFA iz Srbije, a uz podršku strateških partnera Filmskog centra Srbije i brenda Gorki list.

Đorđe Bajić