Aleksandar Bogdanović, crnogorski ministar kulture, prisustvovao je prijemu koji je Filmski centar Srbije priredio u Pogdorici, a u okviru devetog izdanja UnderhillFesta.

Sehad Čekić i Aleksandar Bogdanović

Prijem je održan povodom promocije tri srpska dokumentarna filma na pomenutom festivalu i u čast dobre saradnje koju Filmski centar Srbije ima sa Crnom Gorom i Sehadom Čekićem, direktorom novoustanovljenog Fimskog centra Crne Gore.

UnderhillFest, festival posvećen dugometražnim filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama,  ove godine je u svojoj regionalnoj takmičarskoj selekciji imao je tri dokumentarna filma iz Srbije, sva tri realizovana uz podršku Filmskog centra Srbije, a to su Druga strana svega Mile Turajlić, Slatko od ništa Borisa Mitića i Kada dođu svinje  Biljane Tutorov.

Biljana Tutorov i Vuk Perović, umetnički direktor UnderhillFesta

Srpski reditelj Marko Grba Sing bio je član žirija, dok je rediteljka Biljana Tutorov bila gošća festivala. U okviru festivala održana je i radionica za autorke dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope pod nazivom ,,Circle’’, a organizovana je od strane nevladine organizacije Crnogorski filmski festival. Na radionici su učestvovale i srpska producentkinja/rediteljka Andrijana Stojković i norveško-srpska rediteljka Nataša Urban.

Ministar Aleksandar Bogdanović (levo), Vuk Perović (desno) i učesnice radionice ,,Circle“

Podsećamo… FCS je u prethodnih godinu i po dana sufinansirao četiri crnogorska projekta: tri dogumetražna filma Vrijeme između nas Andra Martinovića, Ti imaš noć Ivana Salatića i Posle zime Ivana Bakrača, kao i  kratkometražni igrani film Obraz Nikole Vukčevića.

M.D. // Đ. B.