„Mit o pravom čoveku“, projekat prvog dugometražnog filma srpsko-kanadske rediteljke Milice Li Filipovski, predstavljen je u Karlovim Varima u okviru programa Feature Launch, gde je osvojio Rotterdam Film Lab nagradu i učešće u Cinemartu.

Milica Filipovski i Adi Dizdarević predstavljaju svoj projekat u Karlovim Varima

Projekat, ranije poznat pod naslovom „Poslednji balkanski film o ratu“, predstavili su rediteljka i producent Adi Dizdarević. Sinopsi predstavljen u Karlovim Varima otkriva da je radnja ovog budućeg filma smeštena u 1999. godina i da prati sudbinu porodice Ostrogorski koja je suočena sa dilemom – ostati i braniti rodnu zemlju, ili emigrirati u Kanadu.

Producent Adi Dizdarević

Milica Filipovski je svojevremeno za portal Filmskog centra Srbije svoj projekat opisala sledećim rečima: „Mi živimo na toj kobnoj raskrsnici koja će uvek biti igralište gde velike sile odmeravaju moći, a ljudi i njihove sudbine bivaju samo kolateralna šteta. Nije taj koncept nešto poseban i vezan samo za naš region, ali je meni bitno, kao osobi koja je deo te mase koja je ništa više nego cifra koja se povećava ili smanjuje, da ispričam mikro-priče, koje su zapravo nama svima bliske i bitne i zapravo su samo odraz velikih odluka i velikih događaja. Svakako u ovom filmu želim da istražim poziciju jedne porodice koja se nalazi na sopstvenom raskršću – gde su njihove želje, mogućnosti, i odluke zamrznute u vremenu. Film će se baviti odlukama koje jedan sasvim običan čovek iz izgubljene generacije mora da donese –  tu je njegov odnos prema porodici, prema svojoj zemlji (koja više u neku ruku i nije njegova, jer je promenila mnogo imena, zastava, himni…i nastavlja da se menja i smanjuje), svojoj dužnosti i odgovornosti kao vojno lice, svojim željama da se možda otisne i ode u svet.“

Đorđe Bajić