Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić proglasio je sinoć otvorenim novi predsednik Saveta FEF-a Dušan Kovačević, koji je neposredno pre toga na Letnjoj pozornici Palić primio dokument o osnivanju Festivala od dosadašnje predsednice Mire Banjac, dok je on njoj uručio prvi srebrnjak koji Festival dodeljuje povodom svog srebrnog jubileja. Mnogobrojnoj publici i gostima prethodno su se obratili predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i direktor Festivala Radoslav Zelenović. Zelenović je podsetio da su  dužnost  predsednika Saveta obavljali Milena Dravić i Branislav Lečić. Kako je dodao, Mira Banjac predaje Dušku Kovačeviću dokument na osnovu kojeg će on raditi u naredne četiri godine. Povodom jubileja, Zelenović je napomenuo da 25 godina u životu jednog festivala znači mnogo uloženog truda, ali i mnogo zadovoljstva kada se zna da se radi za divnu publiku.

Mira Banjac, pozdravljena burnim aplauzom, zahvalila je osnivačima i organizatorima Festivala na poverenju. Akademik Dušan Kovačević je istakao da mu je izuzetna čast što je ovo pismo obaveza primio od svoje drage glumice i prijateljice, dodajući da je i Milena Dravić takođe naša velika glumca i prijateljica Palićkog festivala. Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović istakao je da je iza nas 25 godina velike tradicije, te izrazio uverenje da će i naredni dani pokazati svu raskoš filmske umetnosti, pleneći srca publike i predstavljajući ono najbolje iz savremene evropske produkcije. Mirović je najavio da će Vlada Vojvodine ubuduće više pomagati FEF u nastojanju da se njegova tradicija dodatno unapredi.

Gradonačelnik Bogdan Laban poželeo je gostima FEF-a, stvaraocima i publici dobrodošlicu u Suboticu Danila Kiša, Aleksandra Lifke, Stevana Raičkovića, Deže Kostolanjija, u Suboticu u kojoj se kulture, religije i nacije čvrsto prepliću kao vojvođanski snop klasja, Suboticu u kojoj kultura ima samo jedan jezik – jezik uzvišenog, vanvremenskog i čarobnog. Ističući značaj FEF-a za Srbiju i za Suboticu kao grad novih perspektiva, Laban je rekao da je FEF već 25 godina plakat uspeha, jedna od ključnih tačaka promocije kulture i turizma koja Suboticu čini vidljivijom i primamljivijom.

Glavni program otvorio je, van konkurencije, italijanski film Srećan kao Lazaro, a kao prvi u takmičarskom delu programa prikazan je nemački Stiks u prisustvu autora Volfganga Fišera. Ovo je sjajan festival sa divnom atmosferom, izjavio je Fišer, koga su publici predstavili umetnički direktor Nenad Dukić i programski direktor Miroslav MogorovićDukić je napomenuo da su evropski autori ove godine u većoj meri nego ranije osetili potrebu da govore o nekim gorućim problemima savremenog sveta. Na ceremoniji otvaranja jubilarnog FEF-a prikazane su i Slike iz porodičnog albuma – niz fotografija koje su podsetile na značajne ličnosti i trenutke iz istorije Festivala, i predstavljeni članovi tri žirija, kao i programi.

Glavni takmičarski program 25. Festivala evropskog filma Palić predstaviće 14 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope. Pored pomenutog nemačkog filma Styx, tu je i belgijsko ostvarenje Devojka o 15-godišnjoj Lari u telu muškarca sa snom da postane balerina, koje će večeras biti prikazano. Film je dobio nagrade na Festivalu u Kanu, među njima i Zlatnu kameru, “Queer” palmu i FIPRESCI nagradu selekcije Un Certain Regard. Nakon njega na Letnjoj pozornici u Glavnom programu večeras sledi beloruski Kristal rediteljke Darje Žuk.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, se održava od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.