Na Martovskom festivalu svoju svetsku premijeru imao je kratki film „Krila i stvari“ u režiji Jelene Gavrilović  i Stefana Đorđevića. Ovaj film za decu i o deci producirao je Uroš Stanković koji je, zajedno sa rediteljima, odogovorio na par mojih pitanja.

Jelena Gavrilović, Stefan Đorđević i Uroš Stanković govore o svom filmu // foto: Đ. Bajić

Kako je došlo do odluke da ovaj film režirate zajedno?

Stefan Đorđević: U početku sam razgovarao sa Urošem o tome kako želimo da snimimo pilot epizodu edukativne serije za decu. Zbog kompleksnosti dramske forme, shvatili smo da nam je potreban neko sa više iskustva u radu sa glumcima i tada smo pozvali Jelenu da nam se pridruži. Vremenom smo svo troje prepoznali da je iz više razloga mudrije da priču oblikujemo u formi kratkog igranog filma.

Jelena Gavrilović:  Ovo mi nije prvi put da režiram zajedno sa nekim, pre Krila i stvari sam sa Mirkom Rudićem  korežirala dokumentarni film Između granica. Uroš i Stefan su me pozvali da se pridružim projektu na kome su radili i pristala sam.  Sa Stefanom sam napisala scenario, a Uroš je davao svoje komentare. Stefan i ja smo se manje-više podelili – on je bio oko kamere, a ja sam radila sa glumcima, mada se to naravno preplitalo. Ovaj film je dosta drugačiji u odnosu na moje prethodne režije i rad na njemu je bio baš zabavan, sasvim novo iskustvo. To je bila prilika da se oprobam na jednom filmu za decu, i to iskustvo mi je dragoceno.

Uroše, šta te je privuklo ovom projektu? Zašto si poželeo da uradiš baš ovakav film?

Uroš Stanković: Inicijalna ideja je bila da napravimo film koji će deci približiti prirodu i koji će analogno biti zabavan. Isprva sam hteo da realizujem televizijski projekat. Kako sam krenuo da sarađujem sa Stefanom na projektu, shvatio sam da želimo da radimo nešto zanimljivije, manje konvencionalno. Onda se priči pridružila Jelena, i naša zajednička energija je proradila. Uspeli smo da napravio zaokruženi dramski projekat. Radili smo uz pomoć „štapa i kanapa“, a nedostatak novca smo nadoknađivali kreativnošću i tudom. U film su uložena lična sredstva i lična poznanstva. Voleo bih da smo imali više novca, ali u principu smo na kraju izgurali ono što smo želeli – film dobro izgleda, ne vidi se da smo radili sa malim novčanim sredstivma.

Silma Mahmuti u filmu Krila i stvari

Koji su dalji planovi sa filmom?

Uroš Stanković: Ideja je bila da Krila i stvari budu prva epizoda televizijske serije.  Ima dosta potencijala da se ova priča o jednom neobičnom prijateljstvu dobije nastavak. Najviše bih voleo da nastavimo rad na scenariju, te da u paketu sa već snimljenom prvom epizodu ponudimo projekat serije nekoj televizijskoj kući.

Ekipa filma Krila i stvari // foto: Đ. Bajić

Stefane, šta se dešava sa tvojom samostalnom režijom?

Stefan Đorđević: Spremam kratki igrani film Kriza svesti u kojem glavne uloge tumače Igor Benčina i dečak kojeg sam odabrao od 400 kanditata na kastinzima u Jagodini i Paraćinu. Obzirom da ću po prvi put samostalno režirati dramsku formu i da mi je vrlo važno da se fokusiram na rad sa glumcima, odlučio sam da ne budem direktor fotografije. Direktor fotografije je Damjan Radovanović koji je snimao Ničije dete i Šavove i koji ima daleko veće iskustvo u radu sa 16mm trakom na kojoj ćemo snimati film.

Jelena, ti?

Jelena Gavrilović:  Volela bih da sada pređem na dužu formu.  U planu je dugometražni film.

Razgovarao: Đorđe Bajić