SRB ENG

Uskoro na Kubi počinje Revija srpskog filma

14. сеп 2018 | Autor: Đorđe Bajić
Filmski centar Srbije je tokom proteklih meseci, a na inicijativu Ambasade Republike Srbije na Kubi  i uz poseban angažman drugog sekatara ambasade Jelene Živojinović, pripremio  program filmova koji će biti prikazani u Havani od 26. do 30. septembra ove godine. Program će biti svečano otvoren u bioskopu „Čarli Čaplin“, 26. sepetmbara. Namera Ambasade Republike Srbije i Filmskog cenra Srbije je da na Kubi svake godine, početkom jeseni bude prikazan reprezentativan program srpskih filmova po izboru filmskog kritičara Milana Špičeka.

Prvo će biti prikazan film Krugovi Srdana Golubovića, a naredenih dana na programu su Mamaroš Momčila Mrdakovića, Ustanička ulica Miroslava Terzića, Crni bombarder i Balkanska pravila Darka Bajića.

Festval zatvaraju dva filma Dragana Bjelogrlića Montevideo, Bog te video i Monteideo, vidimo se, koji su svojevremeno bili veliki hitovi u srpskim bioskopima.

Pored kubanskih premijera navedenih filmova, biće ponovo prikazan i film Mile Turajlić  Sinema komunisto – nagrađivano ostvarenje koje je učestvovalo i na Međunarodnom filmskom festivalu u Havani.

Međunarodni plakat za film Cinema Komunisto

Domaći producneti filmova ustupili su kopije filmova titlovane na španski (filmovi Darka Bajića i Dragana Bjelogrlića, a filmove Srdana Golubovića, Miroslava Terzića i Momčila Mrdakovića svojevremeno je na španski, uz saglansnost njihovih producenata, titlovao Filmski centar Srbije).

Nina Jankovići u prvom Montevideu

Festival srpskog filma na Kubi, pored Filmskog centra Srbije i Ambasade Republike Srbije organizovan je uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, Ministartsva kulture Repubike Kube, Kubanskog nacioalnog centra za kinematografiju i Kubanske kinoteke.

Hristina Popović u Krugovima

Tokom oktobra u gradu Pinar Del Rio biće repriziran program filmova prikazanih u Havani.

Pogledajte video najavu:

Đ. B.