SRB ENG

DUGO I NETREMICE: POGLED NA LIKOVE U DOKUMENTARNOM FILMU

9. окт 2018 | Autor: Đorđe Bajić
U utorak, 9. oktobra u 19 časova, u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, poslušajte predavanje Vladimira Šojata o fotografu kao liku u dokumentarnom filmu.

PREDAVANjE 010: FOTOGRAF KAO LIK U DOKUMENTARNOM FILMU, sa primerima iz filmova: „Tražeći Vivijan Majer“ Džona Malufa i Čarlija Siskela (2013) i „So Zemlje“ Vima Vendersa (2014). Predavač: Vladimir Šojat, autor producent.

Prvi lik zabeležen u istoriji fotografije bio je čistač cipela na pariskom bulevaru du Temple, 1838. On je tamo sedeo dovoljno dugo, nepomičan, i foto-aparat je, zbog male osetljivosti filma, slučajno uspeo da zabeleži njegovo prisustvo. Dakle, biti stabilan, na jednom mestu, bio je prvi uslov postojanja filmskog lika na fotografiji. Samo godinu dana kasnije, godine 1839. fotograf Robert Kornelius je dugo i netremice gledao sebe u ogledalu – između 10 i 15 minuta morao je da sedi nepomično da bi napravio prvi selfi. To je ujedno i prva namerno napravljena fotografija ljudskog bića. Ko je pravi autor te fotografije? Fotograf ili foto aparat? Da li je suština fotografije da se svet uhvati svojim očima ili očima mašine? Kakav je to svet mehaničke reprodukcije? I šta na to kaže Valter Benjamin?

Đ. B.