Počeo je Međunarodni sajam knjiga, a Filmski centar Srbije, po običaju, sprema brojna iznenađenja i popuste. Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti FCS-a, ističe: „Od početka godine do Sajma knjiga, Filmski centar Srbije objavio je sedam novih filmskih knjiga. Izdavačku godinu smo počeli kultnom knjigom Zuzane Gindl-Tatarove Praktična dramaturgija, a za sam Sajam knjiga izašla je spektakularna knjiga Nemrtvi: Teorije filma o zombijima, zbornik radova nemačkih teoretičara filma, sociologa, filozofa…“

Knjiga Nemrtvi: Teorije filma o zombijim, nastala je pod uredničkom palicom Florijana Krautkremera, Mihaela Firsta i Serjoše Vimera i fascinira brojnošću perspektiva, unakrsnim iščitavanjima žanrovskih i podžanrovskih obrazaca, i namenjena je kako stručnoj tako i najširoj publici. Svakako treba skrenuti pažnju i na vrednu knjigu Milena Dravić ili ključ snova, priređivača Anite Panić, knjigu koju najpre obogaćuju brojni prilozi brendova jugoslovenske i srpske kulture, a kojoj je dizajner Borut Vild dao odatnu dimenziju atraktivnim i vrhunskim dizajnom. Ponosni smo i skrećemo pažnju na odlične knjige Srđana Vučinića Portreti: 24 sličice u sekundi (eseji o jugoslovenskom filmu) i knjigu Mikana Marinovića Češka škola u raljama soc-neorealizma.

Veliku pažnju filmske javnosti izazvala je pojava kapitalnog Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017, autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića. Knjiga je već doživela dva izdanja i upravo je u pripremi redukovano, englesko izdanje koje će iz štampe izaći do kraja 2018. godine. U subotu, 27. oktobra, od 14 do 16 časova, autori Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević potpisuju  izdanja svog Kritičkog vodiča kroz srpski film na štandu FCS-a, tako da nama je zadovoljstvo da vas ovom prilikom pozovemo na sajamsku promociju ovog kapitalnog izdanja.

Miroljub Stojanović otkriva i planove FCS-a: „Do kraja godine treba da izađu još tri filmska naslova, a među njima knjiga Ivane Kronje Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma i prošireno i dopunjeno izdanje knjige Grega De Kjura: Jugoslovenski crni talas.“

Štand Filmskog centra nalazi se u hali 2A beogradskog sajma, a redovni sajamski popust na sva izdanja je 30%. U sredu, 24. oktobra, biće uprilične Dan filmske knjige, tokom kojeg će popust na izdanja FCS-a biti neverovatnih 70%. Ljubitelju sedme umetnosti i književnosti će moći da pazare filmske knjige po ceni od 100 dinara. Na iznos veći od 1000 dinara, sleduje poklon knjiga.