Branko Radaković (1982-2018), reditelj, glumac, rok muzičar. slikar i multimedijalni umetnik, preminuo je iznenada u 36. godini.  Radaković je reditelj  filma „Limunovo drvo“, dugometražnog dokumentarca o prvom bendu Milana Mladenovića.

Branko Radaković, autor fotografije: Milan B. Popović

Radaković je rođen 26. januara 1982. u Paraćinu 1982. godine,  gde je završio gimnaziju. Sa jedanaest godina je počeo da se bavi umetnošću, a 1996. godine je osnovao bend Argus u kome je svirao solo i ritam gitaru, pisao tekstove i komponovao. Svirao je i u bendovima Rok Ekspres i Olovni Balon. Diplomirao je 2005. na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Iste te godine nastanio se u Baču, gde je živeo i predavao likovnu kulturu u osnovnoj školi. Napisao je i zbirku pesama Trag koji ostaje. Radakovićev prvi i poslednji solo album Pakovanje izašao je za Metropolis Music u junu 2018. godine. Preminuo je iznenada u Beču, 4. novembra 2018. godine.

Branko Radaković, autorka fotografije: Ljubica Miljetić

Filmom je je počeo da se bavi 2006. godine, i autor je niza kratkometražnih filmova, ako što su Pozdrav video kasetama!, Nedostupna sloboda, Lice istine, Iluzija…  Radakovićev dugometražni dokumentarni film Limunovo drvo,  o prvom bendu Milana Mladenovića, prvi put je prikazan 2015. godine. Povodom ovog filma, Radaković je u aprilu 2016. godine dao intervju portalu FCS-a,  koji možete da pročitate ovde.

Đ. B.