Na 33. Evropskom festivalu kratkometražnog filma u Brestu, u Francuskoj, nagrađen je kratki film „Sretan put“ Siniše Galića. Galićev film je bio prikazan u takmičarskom programu za evropske filmove i nagrađen je Nagradom mladog žirija (Prix de jury jeune). Reditelja/scenaristu Galića je veoma obradovalo što su mladi filmski studenti iz Bretanje, članovi žirija, razumeli univerzalnu poruku filma i nagradili ga, pritom istaknuvši ubedljivu glumu. Uloge u ovom kratkom  filmu tumače Radoje Čupić, Mugdim Avdagić, Nebojša Đorđević, Nenad Okanović i drugi.

Sretan put govori o Bosni i Hercegovini dvadeset godina nakon rata i nastao je u produkciji beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.  Ovaj šesnaestominutni film prikazuje situaciju u istočnoj Bosni kada se u autobusu nađu prijatelji koje je razdvojio, pravoslavni sveštenik i muslimanski imam. Njih dvojica, u dubini svoje vere, predstavljaju šansu za građenje novog života u ratom izmučenoj zemlji.

Siniša Galić

Siniša Galić je rođen 1984. u Tuzli. Od 1992. živi u Berlinu gde je 2013. diplomirao na odseku za Audiovizuelne medije i kinematografiju. 2014. godine upisuje master studije Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Siniša je radio kao režiser, direktor fotografije, montažer, menadžer produkcije i asistent produkcije za nemačke i srpske televizijske i filmske produkcije. Režirao je nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova, a dugometražni igrani film „Otvoreni kavez“ (2015) je njegov diplomski rad.

Đ. B.