SRB ENG

Marko Paljić u Međunarodnom programu udruživanja producenata

20. дец 2018 | Autor: Đorđe Bajić
Međunarodni program udruživanja producenata (IPPP), odabrao je pet konzocijuma koji će tokom 2019. godine biti uključeni u dvanaestomesečni program u okviru kojeg će istraživati svoje mogućnosti udruživanja.

U drugom konzorcijumu nalazi se srpski producent Marko Paljić i njegova produkcijska kuća Gargantua Films. Sa njim u grupi se nalaze Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija) i Siniša Juričić (Nukleus Film, Hrvatska). Njih trojica će se baviti temom „Kako prevazići ograničenja filmske produkcije u Istočnoj Evropi“. Konzorcijum u kome je Paljić je jedini u kome su svi članovi producenti iz Istočne Evrope, a treba istaći da samo još jedan istočnoevropski producent učestvuje u radu ostala četiri konzorcijumima.

Ovaj novi program su pokrenuli organizacije Evropski audiovizuleni preduzetnici (EAVE) i producentska mreža ACE. Međunarodni program udruživanja producenata pokrenut je u saradnji sa 10 evropskih  filmskih centara i ima ukupan budžet od 300.000 evra.

Produkcijska kuća Marka Paljića Gargantua Films je osnovana 2007. godine, a do sada je, između ostalog, poducirala hit filmove Mali Budo i Jesen samuraja, oba u režiji Danila Bećkovića. Pre osnivanja Gargantue, Paljić je radio na filmu Čarlston za Ognjenku.

Đorđe Bajić