SRB ENG

Stigao je trejler za horor komediju „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, hrvatsko-srpsku koprodukciju u režiji Predraga Ličine

8. јан 2019 | Autor: Đorđe Bajić
Stigao je trejler za horor komediju „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, hrvatsko-srpsku koprodukciju u režiji Predraga Ličine. Reč je o dugometražnom igranom prvencu reditelja i scenariste Ličine, koji je nastao u produkciji hrvatske Kinorame i srpske kuće Art & Popcorn, uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra i Filmskog centra Srbije. U pitanju je film o suživotu Hrvata, Srba i zombija u budućnosti, a premijera je zakazana za kraj februara.

Sinopsis: Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svetskom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace zombi-virus. Zagrebačkog bonvivana Miću (Krešimir Mikić), a čija je dnevna rutina zacrtana negde između salona za masažu, restorana i bioskopa u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović), zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će hrabro krenuti u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom i probijaće se kroz svet zombija sa jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživeti. Epizodni likovi su Slovenci i Bosanci, nemački doktor, italijanska aktivistkinja i američki general.

Predrag Ličina

U filmu Poslednji Srbin u Hrvatskoj pored Mikića i Hristine Popović glume i Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Sergej Trifunović, Rene Bitorajac, Judita Franković Brdar i Severina Kojić. Direktor fotografije je Ivan Zadro, a montažer Tomislav Pavlić. Za dizajn zvuka bio je zadružen Julij Zornik, a muziku za film komponovali su Jura Ferina i Pavao Miholjević. Scenografkinja je Jana Piacun, kostimografkinja Selena Orb, šminkerka/maskerka Svetlana Gutić, a Miroslav Lakobrija je osmislio i izradio maske zombija. Film stiže u hrvatske bioskope 28. februara, u distribuciji kuće 2i Film.

Đ. B.