Januar nam je doneo još jedan veliki srpski bioskopski hit – komediju „Taksi bluz“ – u kome jednu od najzapaženijih epizodnih uloga tumači Sandra Silađev. Iskoristili smo ovaj povod da popularnu komičarku zamolimo za listu na kojoj će se naći njoj najdrži srpski filmovi.

Sandra Silađev je veliki ljubitelj domaćih filmova i serija, tako da joj je bilo teško da se odluči samo za nekoliko naslova. Zato je sastavila listu od čak dvadeset omiljenih.

Evo njenog spiska i kratkih obrazloženja načinjenih izbora:

„Kako je propao rokenrol“

Odabrala sam ovaj film zbog toga što je gluma u njemu veoma interesantna, zbog sjajnog humora, dobre muzike i zanimljivih beogradskih priča. Mislim da ovaj omnibus predstavlja duh jednog vremena, da taj film jeste rokenrol. Onaj maskenbal nikada nećemo zaboraviti, a najviše volim segment sa Žikom Todorovićem. On je moj omiljeni glumac.

„Šećerna vodica“

Zanimljiva priča o kompleksima jedne žene i još zanimljiviji glumci. Sjajan film prepun dobrog humora. Sonja Savić, Bule Goncić i Zoran Radmilović su sjajni. Izdvajam kultne scene Buleta i Sonje na motoru.

„Nacionalna klasa“

Odlična priča o jednoj izgubljenoj vucibatini koju glumi veliki Dragan Nikolić. Sjajna ekipa glumaca i zanimljive replike, sa nezaboravnom atmosferom. Čuvena scena sa Senkom i replika: „Krvava si, Senka“ mi je omiljena. Kao i: „Kako montira!“ kada je izgovori Berček.

„Zaboravljeni“

Ovo je veoma potresna socijalna priča o omladini iz doma za nezbrinutu decu. Priča o ljubavnom trouglu tri izgubljene mlade osobe. Kifla, Tungi i Dina su likovi koji su toliko urezani u moju podsvest da imam utisak da ih poznajem lično.

„Tajvanska kanasta“

Film u kojem Boris Komnenić toliko uverljivo odglumi potpunu naivčinu u onoj sceni kada ga naprave apsolutnom budalom na sedeljci – to je toliko dobra scena da mi je i dan danas neprijatno kad je se setim. Mrdalice koje on prodaje u filmu su simbol za prodavanje magle i prosipanje šupljeg u prazno. Film o izgubljenom čoveku.

„Crni bombarder“

Film o jednoj generaciji koja se bori sa tadašnjim propadanjem sistema. S jedne strane želja za napretkom, a s druge nemogućnost realizacije. Odlični glumci, sjajna muzika i atmosfera. Nezaboravne scene su u radio stanici  i na žurci na kojoj je gomila kultnih likova tog vremena.

„Dogodilo se na današnji dan“

Tužna socijalna drama prepuna nekakve balkanske topline. Priča o malim životima i velikim nadama. Divni glumci.

„Davitelj protiv davitelja“

Uloga Taška Načića u ovom filmu je neprevaziđena, to je neverovatno hrabra i teška i komična uloga.. Fantastična Rahela Ferari koja glumi majku koja kupa sina edipovca. Jedan bizarno komičan film sa sjajnom muzikom.

„Bulevar revolucije“

Volim ovaj film zato što je ljubavna priča u pitanju i zato što se svuda provlači tadašnji napaćeni Beograd.

„Mi nismo anđeli“

Volim ga zbog dobrih fora, zbog ljubavne priče, zbog Branke Katić i Sonje Savić, zbog sjajnih kostima i muzike.

„Lepa sela lepo gore“

Odabrala sam ga zato što su ljudi koji su glumili u ovom filmu uspeli da me ubede da su bili u ratu i da su doživeli sve te grozote.

„Kad porastem bicu kengur“

Zbog onih scena na vrhu zgrade i scena iz kladionice. Volim blejače iz kraja.

„Sedam i po“

Odličan prikaz beogradskih likova iz raznih krajeva grada i sjajne poruke. Emotivan film. Omiljena priča mi je o liku iz teretane. Čuveni Biberče.

„Lajanje na zvezde“

Divan topao film o školi i nastavnicima, skup genijalaca i naših najtalentovanijih glumaca. Veoma duhovita komedija.

„Nataša“

Film koji obožavam jer se, pored briljantne glavne uloge i priče o jednoj devojčici koja pokušava da odraste uz sve teškoće koje je okružuju, u filmu pojavljuje i Natašina trans drugarica koju igra još jedan moj omiljeni glumac – Boris Milivojević. Obožavam scene u kojima on glumi Jezdimira/Dženi.

„Nebeska udica“

Opet film prepun zajedništva kakvo se samo kod nas može naći. Opet priča o likovima iz kraja koji se zajedno bore sa tužnim duhom vremena. Film o zajedništvu u teškim vremenima.

„Laf u srcu“

Ovaj film od početka do kraja znam napamet jer sam ga gledala po tri puta dnevno svaki dan godinu dana. Odlični glumci i sjajne fore.

„Tesna koža“

Samo ću napisati – Nikola Simić i Rahela Ferari. Dovoljno.

„Tri palme za dve bitange i ribicu“

Obožavam ovaj film zbog Žike Todorovica i Mande, ali i zbog čuvene scene u kojoj se glumica javlja preko hot lajna i govori: „Noge su mi nage“. Volim što je u pitanju ljubavna komedija i zato što obiluje našim balkanskim humorom.

„Balkanski špijun“

Ovaj film je na listi zbog toga što me je Bata Stojković patosirao svojom glumom. To je film o našoj paranoji koju nas mentalitet još kako (s razlogom) nosi.

Đ. B.