Glumica Milena Predić tumači glavnu ženku ulogu u aktuelnom bioskopskom hitu „Taksi bluz“. Pored toga što glumi u srpskim filmovima (pored „Taksi bluza“, treba pomenuti veće uloge u ostvarenjima „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i „Braća po babine linije“, kao i niz epizoda), Milena Predić ih rado i gleda.

Evo njenog izbora…

Taksi bluz: Milena Predić i Andrija Milošević

TAJVANSKA KANASTA

Već dvadeset godina mislim da je to naš najbolji film, i svaki put izazove u meni  ogromno saosećanje i empatiju  taj nesnađeni arhitekta Bjelopoljanski. Otkako sam odgledala ovaj film, veliki sam ljubitelj lika i dela Borisa Komnenića i uvek sam se pitala kako je moguće da se saradnja sa Markovićem nije nastavila, kao i zašto ga nema više u  srpskoj kinematografiji. Film je promišljen, duhovit, vanvremenski – zato je tako velik i važan!

BIĆE SKORO PROPAST SVETA

Omiljeni film velikog Petrovića, rame uz rame sa „Skupljačima perja“, ali ipak malu prednost u ovoj listi dajem baš ovom filmu jer se sećam stravičnog utiska koji je na mene ostavio dok sam ga gledala kao mlada! Sećam se koliko me je kao gledaoca gušila ta neverovatna količina blata i koliko je taj čitava scenografska postavka doprinela toj tragediji koja je blizu antičke.

PODZEMLJE

Volim sve ranije filmove Emira Kusturice, ali ovaj bih izdvojila zbog neverovatnih glumačkih bravura. I dan-danas, nakon više od 20 godina, divim se lucidnosti  Marka, Crnog i Natalije, koje su u „Podzemlju“ tako upečatljivo otelotvorili Miki Manojlović, Lazar Ristovski i Mirjana Joković.

UBISTVO SA PREDUMIŠLJAJEM

Jedan jedini, neponovljivi – Bogdan Bilogorac, u tumačenju sjajnog Nebojše Glogovca. „Ubistvo s predumišljajem“ je film koji mogu u svako doba dana i noći da gledam i da plačem.

Ubistvo s predumišljajem: Nebojša Glogovac kao Bogdan Bilogorac.

RANE

Dragojevićev film je ekstreman, bezobrazan, bezkompromisan, ubedljiv i potresan. Aktuelan danas, podjednako kao što je bio i na dan premijere.

Rane: Branka Katić kao Suzana

KLIP

Sećam se da sam otišla u bioskop sa blagom predrasudom i predubeđenjem da to bas i nije „moja šolja čaja“, ali grdno sam se prevarila! To je jedan jako dobar generacijski film, vrlo hrabar i surov. Sa nestrpljenjem čekam sledeći projekat Maje Miloš.

Đ. B.