Kino Climates je evropska mreža nezavisnih bioskopa, prikazivača i distributera koja podržava slobodu programiranja i raznovrsnosti u filmskoj kulturi. Jedan od glavnih ciljeva mreže je da osmisli kreiranje novih načina saradnje i prezentacija, uz očuvanje originalnosti i jedinstvenosti svih članica mreže. Od svog nastanka 2010. godine, Kino Climates je okupila preko 40 različitih organizacija (bioskopa, distributera, kino klubova…). Mreža nastoji da olakša razmenu među evropskim nezavisnim bioskopima i da podrži cirkulaciju nekomercijalnih filmova, a takođe želi da razvije zajedničke strategije i akcije za jačanje vidljivosti ovih nezavisnih mesta, što doprinosi diversifikaciji kinematografskog pejzaža. Akademski filmski centar DKSG je punopravni član mreže od njenog nastanka.

Po prvi put konferencija će biti održana u Beogradu (nakon Roterdama, Brisela, Hamburga, Njukasla…). U toku četiri programska dana, dnevna dešavanja biće zatvorena za javnost  i na njima će predstavnici preko 30 evropskih bioskopa i prikazivača iz 10 evropskih zemalja razmatrati trenutnu bioskopsku situaciju u Evropi i svetu i voditi razgovore o budućnosti i širenju mreže.

Večernji deo programa otvoren je i besplatan za ljubitelje filmske umetnosti. Biće prikazan ciklus dokumentarnih filmova o klasičnom bioskopu pod nazivom Izvan mraka, koji je osmislio Igor M. Toholj, urednik filmskog programa DKSG i filmski autor. Ovaj ciklus otvoriće domaći dokumentarni film Okupirani bioskop rediteljke Senke Domanović u četvrtak u Maloj sali DKSG od 20 časova. Ističemo i program posvećen političkoj propagandi u rumunskim kino klubovima (subota od 22 časa), kao i francuski film Je, tu, elles… jednog od pionira kompjuterske animacije Petera Foldesa (nedelja od 20 časova; sa engleskim titlovima).

Kompletan program po danima možete pronaći na sajtu DKSG, kao i na Fejsbuku.

Đ. B.