U novom trileru „Psi umiru sami“ glavnu ulogu tumači debitant Srđan Petrović, pa smo ga tim povodom zamolili da za čitaoce portala FCS-a odabere svoje omiljene srpske filmove i taj svoj izbor obrazloži. Film „Psi umiru sami“ biće premijerno prikazan na 47. FEST-u, u okviru takmičarskog programa „Srbija i prijatelji“, i to 27. februara 2019. godine (Kombank dvorana, početak u 22 časa). Nakon toga film ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

Petrović je odabrao sledeće filmove…

Underground

Film zahvaljujući kome sam naučio šta je Sunce, a šta Mesec, u kome me je šimpanza rasplakala i gde sam video slona, koji je konj, kako krade cipele…  Zapravo, ne postoje reči kojima bih adekvatno mogao da opišem ovo remek-delo i divljenje koje osećam prema njemu i Kusturičinom filmskom opusu. Savršenstvo kao takvo.

Ni na nebu ni na zemlji

Film u kome srce ne znači ništa zbog boja uvijenih u plavi ukrasni papir. U kome čista emocija i bezuslovna ljubav ne mogu da dođu do izražaja zbog prevelike ljudske ambicije. Film zbog koga ću Nikoli uvek verovati, spoznati šta znači biti prijatelj i kroz njega videti jednu od najlepših verzija gospodina. I dok Bajaga i Instruktori sviraju naslovnu temu u pozadini, svaki put ću odabrati da budem gubitnik i da se svim Anama ovog sveta nikada ne zamerim.

Nebeska udica

„Pa je l’ znaš kako se postaje šampion?“ Ni dan-danas ne mogu da osvestim sve emocije koje ovaj film budi u meni. Toliko mi daje snage svaki put kad ga gledam da mogu da obnovim sebe kao ti ljudi koji obnavljaju košarkaski teren. Ljubiša Samardžić uz pomoć kamere i najdivnije ekipe govori o lepoti života u najtežim trenucima, vremenu u kome sirena prekida svaku iluziju normalnosti i ostavlja samo strah. A, na sve to muzika iz filma daje dodatnu atmosferu i stvara univerzum za sebe i tada osetiš film, zavoliš ga, on postane deo tebe i tvog života.

Foto: Dražen Mrkonja

Đ. B.