Na preksinoć završenom festivalu SEEfest u Los Andjelesu, film Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića „Granice kiše“ dobio je nagradu za najbolju fotografiju u konkurenciji dugometražnih igranih filmova.

Nagrada je usledila posle američke premijere filma „Granice kiše“ koja se održala u jednom od najstarijih kultnih bioskopa na Beverli Hilsu – Laemmle Music Hall – osnovanom još davne 1938. godine. Posle projekcije filma na pitanja publike odgovarali su producenti iz Crne Gore Predrag Karlo Kalezić i Draško Đurović, kao i reditelj filma Vlastimir Sudar.

Zatvaranje SEEfesta: Đurović, Sudar i Kalezić.

Reditelj Vlastimir Sudar izjavio je „da je poseban osećaj i čast kada kvalitet filma potvrdi stručni žiri u sastavu eminentnih filmskih profesionalaca sa već uspešnim holivudskim karijerama, prvenstveno sa Dejvidom Frederikom koji je počeo kao kamera operater na filmovima braće Koen, zatim sa poznatom brazilskom direktoricom fotografije Karolinom Košta, te sa Atilom Šalajem, koji je nedavno bio nominovan za Emi nagradu za svoju filmsku fotografiju.“

Writers Guild of America

Tokom osam dana održavanja međunarodnog festivala u Los Andjelesu, u glavnom takmičarskom programu prikazano je više od 50 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz Jugoistočne Evrope. SEEfest je posvećen predstavljanju filmske i kulturne različitosti ovog regiona američkoj publici i stvaranja novih kulturnih veza kroz filmske, umetničke i društvene događaje.

Prema rečima producenta filma Karla Kalezića „koncept festivala je veoma dobro osmišljen kao platforma za susret i razgovor sa profesionalcima iz Holivuda, i zaista smo imali jedinstvenu priliku da ostvarimo veoma važne kontakte vezane za naš film, koji je neverovatno dobro primljen, kao i za buduće projekte.“

Nakon prestižnih međunarodnih nagrada na festivalima u Bergamu i Parizu u martu mesecu, najnovijom pobedom u Kaliforniji, debitantski film Sudara i Mijovića nastavlja uspešan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svetskom premijerom u Montrealu prošle godine gde je nominovan za nagradu „Zlatni zenit“. Nakon toga je prikazan na 17 medjunarodnih vodećih festivala u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona.

Glavne uloge tumače glumci Kristina Stevović, Vahidin Prelić i Robert Budak, a glumačku ekipu čine i Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, Momo Brkić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Željko Milošević, Karlo Kalezić i po prvi put na filmu dečaci iz Trebinja – Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović. Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski jazz violinista Ugo Rabec i mlada operska pevačica Dušica Bijelić, koju je londonski „The Independent“ 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umetnika u Velikoj Britaniji.

Iz film Granice kiše

Iza filma stoje producentske kuće Balkan Kino iz Beograda, Montenegro Max Films iz Podgorice, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke. Film su finansirali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore, a učestvovao je i Filmski centar Srbije.