Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi „Mi smo na putu, mi pravimo put. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi D’n’R 04 – filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta i neodustajanje od pomeranja granica je uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Festivalsku uvertiru ove godine činiće tribina Borderland Soundtrack, gde ćemo sa autorkom i gostima razgovarati  o istoimenoj dokumentarnoj TV seriji nedavno emtovanoj na RTS.

Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma „A Dog Called Money“. Reč je o dokumentarcu prikazanom na Berlinalu, koji nam predstavlja PJ Harvie na proputovanju kroz različite destinacije na kojima prikuplja etnomuzikološka iskustva. Pesme nastale na putovanju, prepune upečatljivih slika, deo su projekta „The Hope Six Demolition Project” koji, na svoj način, odgovara i istovremeno otvara novi nivo propitivanja za samu umetnicu, i svet oko nje (nas).

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe“ Laibach“, Vladi Kreslinu,Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će, kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar i novinar.

Sekcija”Work in progress” predstavlja nam dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice „Devojčice rokaju“ iYU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu”Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala biće promocija knjige „Život sa Idi(j)otima” i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čekam“, Miroslava Dimića i „Muzika & muabeti“ Nenada Georgievskog, a pola veka Vudstoka obeležavamo predstavljanjem knjige Majkla Lang-a „Road to Woodstock“- „Vudstok – kako napraviti najveći festival na svetu“- upravo objavljene u regionu pod etiketom Rockmark.

Sa gostima iz regiona razgovaraćemo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene poslednjih godina.

Na D’n’R 04 sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Detaljnije o programu na oficijelnom sajtu Festivala D’n’R

https://www.doknritam.com/

O Festivalu D’n’R

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam D’n’R) je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016. godine. Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade – nagradu žirija i nagradu publike, takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika. Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda FCS i donatora- sponzora. U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije. Sastavni deo programa su i koncerti, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaralaca koji učešćem na tribinama i tematskim panelima doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje dokumenata našeg ritma, što je tematski okvir festivala.

Programi Festivala D’n’R

Posebni programi unutar festivala na svaki način su fokusirani na ovu oblast.

Program Notabook donosi promocije i predstavljanja muzičkih knjiga.

Sekcija “Work in progress” posvećena je muzičkim dokumentarcima nacionalne produkcije u nastajanju.

Ono što D’n’R razlikuje od sličnih festivala jeste da se u ulogama učesnika u razgovoru, a ponekad i u ulozi moderatora u programima, neretko pojavljuju poznati muzičari kojima je ova vrsta nastupa poseban izazov.

Promovisanje i afirmacija novog žanra – podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte – u svetu je već izuzetno aktuelni žanr; muzički dokumentarac, ovenčan je sa tri Oskara u prethodnih sedam godina. Poslednjih desetak godina u regionu snimljeno je i snima se sve veći broj muzičkih dokumentaraca, a u susednim državama se održavaju veoma posećeni festivali ovog tipa.

Reč autorke, osnivača i umetničke direktorke Festivala D’n’R Sandre Rančić

“D’n’R je u Srbiji prvi festival ovog tipa, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga, književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu D’n’R festivala, koji će u svojoj DNK sadržati dokumente našeg ritma.”

Sandra Rančić

Istorijat Festivala D’n’R

Prethodna tri izdanja festivala obeležili su sjajna atmosfera, zanimljivi gosti, veliki broj premijerno prikazanih filmova, a pobedničke skulpture i novčane nagrade otišle su u ruke stvaralaca čiji filmovi govore o zatvaranju kultnih klubova, sastavima “Zabranjeno Pušenje”, “Buldožer”, sviranju rokenrola u skloništima pod vihorom ratova devedesetih, Žikici Simiću, zarobljenom vremenu iz ugla Pece Popovića, obožavaocima Džastina Bibera koji žive na ovim prostorima…

Prijatelji Festivala D’n’R

Interesovanje javnosti i publike ukazalo je pokretačima festivala da je za četvrto, ovogodišnje izdanje festivala neophodno proširiti delovanje, pronaći nove lokacije i povezati se sa istomišljenicima.

Dom Omladine Beograda prepoznao je značaj ove manifestacije, a dogovorena saradnja između festivala i DOB-a biće realizovana 15. i 16.juna.

Dorćol Platz je još jedna nova kuća u kojoj će se odvijati četvrto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma D’n’R 13. i 14.juna, a paralelno, jedan deo programa biće održan i u Domu kulture Studentski grad.

Zorica Avramović, koja je ujedno i osnivač novog street wear brenda TZ_Teez čiji rad možete videti ovde je od ove godine pojačanje D’n’R za sve vizuelne platforme festivala.