SRB ENG

„Žmurke“ najbolje na 8. Međunarodnom prokupačkom filmskom festivalu

10. јуна 2019 | Autor: Đorđe Bajić
Dodelom nagrada u Galeriji Boža Ilić u Prokuplju završen je 8. Međunarodni prokupački filmski festival – ProFiFest. Žiri koji su činili Greg de Kjur, Dragana Mićalović i Andrej Nosov je odabrao najbolje filmove.

Deo atmosfere na festivalu

Najbolji domaće ostvarenje je kratki film „Žmurke“, reditelja Ognjena Petkovića „koji se izdvojio specifičnim filmskim jezikom, posebno fotografijom koja daje poseban umetnički pečat filmu“. U pitanju je srpsko-američka koprodukcija u trajanju od 12 minuta, a sinopsis otkriva sledeće: U ratom pogođenom području, grupa ljudi je pronašla sigurnost u skloništu. Zalihe vode im brzo nestaju. Jedna žena ostavlja bebu i izlazi iz sigurnosti skloništa, ne bi li obezbedila vodu za ostale. Na putu do bunara mora proći područje kontrolisano snajperima. Engleski naziv ovog filma je Hide and Seek, a reditelj Ognjen Petković je za film napisao scenario i montirao ga. Njegovi najbliži saradnici na ovom projektu bili su: direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Ana Radojičić,  dok je za dizajn i miks zvuka bio zadužen Dušan Brković. Film je producirao Majkl Vukadinović, a u njemu glume Ana Ćuk, Lejla Ćuk, Relja Vulin, Ivana Pančić i drugi.

Gran-pri za najbolji film je „Bog je već odmakao“ reditelja Petera Bovinga iz Nemačke „zbog bogate autorske vizije i posebnog autorskog pečata, a da se istovremeno radi o ambicioznom, ali ne i pretencioznom filmu“.  Najbolji dokumentarni film je „Vremenska mašina“, reditelja Jan Bujnovskog iz Poljske – „za sinematično i autentično ispričanu priču koja duboku zadire u ljudsku prirodu“ Najbolji animirani film je „Skyscrapers“, Fabienne Giezedanner iz Švajcarske „za negovanje sopstvene poetike u animaciji, duhovitost i posebnu tranziciju u naraciji“. Najbolji igrani film je „Mesečeve kapi“ reditelja Jorama Ever-Hadanija iz Izraela „koji koristi majstorski filmski jezik sa puno različitih emocija i veoma upečatljivom glumom“. Najbolji eksperimentalni  film je „Odvratnost“ Stephane Baz iz Francuske  „zbog slikanja druge strane svega prikazujući žudnju na specifičan način“. Nagradu za ovaj film primila je Marion Viau, direktorka Francuskog instrituta.

Prokuplje 2019: Žiri i nagrađeni

Dva specijalna priznanja ProFiFest dodeljuje sledećim filmovima: „Američki brak“ reditelja Giogio Arcelli Fontane iz SAD koji je prikazan u glavnom takmičarskom programu i „Čelične ratnice“ Jelene Mile u srpsko-švedskoj koprodukciji koji je prikazan u kategoriji Ženski filmski rukopis „za suptilno korišćenje glumačkog ispovednog izraza u tumačenje većeg broja istorijskih licnosti, srpskih heroina iz Prvog svetskog rata“ Festival je organizovao Film klub Prokuplje uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, grada Prokuplja i lokalnih sponzora.

Đ. B.