SRB ENG

Preminuo Zoran Cvetanović

4. јула 2019 | Autor: Đorđe Bajić
Filmska kuća Art Vista sa velikom tugom obaveštava vas da je, nakon duge i teške bolesti, jutros u 61. godini preminuo njen osnivač i vlasnik ZORAN CVETANOVIĆ.

Komemoracija će se održati u subotu 06. jula sa početkom u 10 sati u bioskopu Roda Cineplexx (Požeška, 83a). 

Istog dana, održaće se sahrana na Centralnom groblju (Zaplanjska 47a), u 12.00h (izjave saučešća), u 12.30h opelo.    

Cvetanović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1983 godine. Od 1983. do 1986. godine radio je u kompaniji Indust Impex, na poslovima uvoza i izvoza.

Od 1986. do 1996. bio je zaposlen u Jugoslavija filmu na poziciji komercijalnog direktora zaduženog za svetsku prodaju domaćih filmova,uvoz stranih filmova i promociju domaćih filmova na stranim festivalima. Od 1996. godine, kada je osnovao kompaniju ART VISTA d.o.o, uspešno se bavio filmskom produkcijom, distribucijom i prikazivanjem filmova u bioskopima RODA CINEPLEX u Beogradu i ARENA CINEPLEX u Novom Sadu. Takođe, pokrenuo je MOBIL 3D CINEMA, mrežu pokretnih digitalnih bioskopa u 2D i 3D tehnologiji u više od 120 mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

Osnivač je prikazivačke mreže u koju su redom ulazili bioskopi u Beogradu: Vuk, Roda Cineplex, Šumadija – Roda 2, u Novom Sadu Arena Cineplex, u Srbiji i regionu Mobil 3D Cinema. Kao kruna uspeha, 2018. godine osniva zajedničku kompaniju sa austrijskim lancem bioskopa CINEPLEXX INTERNATIONAL Gmbh u Novom Sadu, u okviru kojeg funkcioniše najmoderniji bioskop u Srbiji i regionu, Cineplexx Promenada.

Na polju filmske distribucije, mnogi najuspešniji filmovi domaće produkcije svoj put do bioskopske publike našli su upravo zahvaljujući distribuciji Art Viste.

Posle 33 godine provedene u reproduktivnoj kinematografiji ulazi u snimanje svog prvog filma, kao koproducent filma JUŽNI VETAR koji ostvaruje zapažen uspeh u zemlji, regionu  i svetu. Zoran Cvetanović uspeo je da napravi vertikalnu povezanost kompletnog biznisa, zaokruživši proces od produkcije, distribucije, prikazivanja filmova i svetske prodaje i može se slobodno reći da je Art Vista jedina od retkih kompanija iz oblasti domaće kinematografije koja je uspela u tome.

Cvetanović je od 2012. bio član AKADEMIJE FILMSKE UMETNOSTI I NAUKE (AFUN), u periodima od 2003. do 2007. i od 2013. do 2015. bio je član upravnog odbora FILMSKOG CENTRA SRBIJE, predsednik SEKCIJE FILMSKIH PRIKAZIVAČA SRBIJE, pri privrednoj komori Srbije i član predsedništva GRUPACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU, pri privrednoj komori Srbije. Nagrađen je prizanjem POSLOVNOG LIDERA  za 2018. koju dodeljuje Provredna komora Srbije.

Zoran Cvetanović je ostavio neizbrisiv trag u razvoju domaće filmske scene.

VEČNA MU SLAVA I HVALA

KOLEKTIV KOMPANIJE

ART VISTA, d.o.o.