SRB ENG

Film „Nebeska tema“ osvojio posebno priznanje žirija u Vukovaru

7. јула 2019 | Autor: Đorđe Bajić
Najboljim dugometražnim filmom 13. Vukovar film festivala (VFF), posvećenog kinematografijama podunavskih zemalja, proglašena je nemačka drama „Razbijačica sistema“ Nore Fingscheidt, a među nagrađenima je i dokumentarac Mladena Matičevića iz Srbije „Nebeska tema“ o legendarnom beogradskom i jugoslovenskom rok muzičaru Vladi Divljanu.

Nebeska tema // Mladen Matičević.

Posebno priznanje žirija dobila je Matičevićeva „Nebeska tema“ o Vladi Divljanu, koja je bila najavljena kao „najveći dragulj festivala“, a prikazana je u takmičarskom programu dokumentarnog filma. „Nebeska tema“ scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan.

Vukovarski filmski festival otvoren je 4. jula hrvatasko-holandsko-srpsko-crnogorsko-bosanskim filmom „Sam samcat“ reditelja Bobe Jelčića, uz tradicionalni vatromet, a prikazao je do 7. jula više od 60 filmova na šest lokacija, raspoređenih u 11 kategorija, uključujući tri takmičarske.

Đ. B.