SRB ENG

Rajko Grlić je inostrani dobitnik nagrada „Aleksandar Lifka“ 

8. јула 2019 | Autor: Đorđe Bajić
 Pored srpskog scenografa Miljena Kljakovića Kreke, ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ je Rajko Grlić, hrvatski filmski reditelj, autor kultnih filmova „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“,  „Karaula“, „Ustav republike Hrvatske“, i drugih. Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade „Aleksandar Lifka“ istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Grlić u Beogradu

Rajko Grlić (Zagreb, 1947), režiju igranog filma magistrirao je 1971. na FAMU u Pragu. Autor je nekih on najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan. Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera, kao i na televizijskoj seriji „Grlom u jagode“. Bio je i producent više dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao šesnaest kratkometražnih filmova i četrnaest dokumentarnih za televiziju. Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu „How to Make Your Movie; An Interactive Film School“, koja je 1998. u Njujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba, Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“, Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno delo, Nagrade grada Denvera za doprinos svetskom filmu, počasni je građanin Monpeljea i počasni doktor Univerziteta u Novoj Gorici.

Uspomena iz Pule: Lordan Zafranović, Rajko Grlić, Dušica Žegarac, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Karpo Godina,Điđa Karanović, Veljko Bulajić

 

Đ. B.