SRB ENG

Filmovi Ivane Todorović u Društvenom centru NNK

16. јула 2019 | Autor: Đorđe Bajić
Ivana Todorović će u sredu, 17. jula u 20 časova predstaviti svoj rad u Društvenom centru NNK, na brodu usidrenom ispod mosta Gazela sa novobeogradske strane (starom Titovom brodu). Biće prikazana tri njena filma koje je pravila u Srbiji, a nakon toga će uslediti diskusija.

Ivana Todorovic je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, „A Harlem Mother“, „Rapresent” i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71” prikazani su na više od 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts;  IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Njeni filmovi dobitnici su brojnih priznanja na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Film „A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku New York Times-a.

Ivana Todorović

Dokumentarni film „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ prikazan je na  63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film se bavi životom Goce tranvestita iz Beograda koja nam na iskren i krajnje simpatičan način priča svoju životnu priču. Radnja filma nas vodi kroz njen svakodnevni život.

Iako snimljen pre deset godina, „Rapresent“ je film aktuelan više nego ikad. Ako se na kraju uzme i sudbina glavnog junaka onda je ovaj film omaž glavnom junaku, lucidnom Bojanu crtaču grafita i pokloniku hip hopa.  On nam govori svoju priču dok jede ostatke dečije torte koju je našao u kontenjeru. Tokom filma, ovaj mali gest prerasta u nesto simbolično, sliku izgubljenog detinjstva, ne samo Bojanovog kao ratnog siročeta vec i generacije koja je odrastala u senci jugoslovenskih ratova. Rapresent je je film o repu, hip hopu, životu na beogradskim ulicama, ali i institucijama koje ne funkcionišu i svima onima koji nisu imali sreće i koji su postali žrtve jednog bezidejnog sistema koji ne zna šta da radi sa mladima.

„Svakodnevni zivot romske dece iz Bloka 71“ je prvi film Ivane Todorović, koji je snimila  2016-te za diplomski rad na katedri za Etnologiju i Antropologiji na Filozofskom fakultetu. Film govori o romskoj porodici Stanković koja se 2001. godine iz Aleksinca u potrazi za boljim životom preselila u Beograd. Utočište su našli u nehigijenskom naselju na kraju jednog novobeogradskog bloka. Kroz optimisticnu priču dece koja otvoreno govore o svojim nadanjima, ukljucujuci obrazovne mogucnosti od kojih su često iskljuceni, upoznajemo se sa začaranim krugom obrazovanja romske populacije zbog kojeg je njihova sudbina zakovana na marginama društva.

Đ. B.