Novo izdanje knjige „Kinematografske djelatnosti u Puli 1896 – 1918“ obogaćeno je uvodom Daniela Rafaelića, a on je posebno istaknuo činjenicu da je knjiga nastala u turbulentnom vremenu. Knjiga je prvi put štampana 1988. godine, nakon čega je došlo do krupnih promena u Jugoslaviji.

Iako je knjiga objavljena pre više od 30 godina, gotovo da nije više nije bila dostupna, pa je novo izdanje bila potreba. Imajući u obzir posebno važnu ulogu Pule u sastavu hrvatske kinematografije te njenu važnost za ceo region, Rafaelić je naglasio da je njihva dužnost bila da ponovo objave ovu knjigu koja će biti važan priručnik za nove generacije, a kako bi svi imali da uvid u značajan deo pulske filmske istorije, što je važno i za puno širi kontekst.

Urednica knjige, Sanela Pliško, rekla je da nisu zadirali u sadržaj knjige nego su je jezično prilagodili, obogatili dodatnim fotografijama i nadopunili uvodom i zaključkom. Knjiga sadrži fotografije iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Istre, dobitnika ovogodišnje Nagrade „Marijan Rotar“. Kustoskinja Lana Skuljan Bilić istakla je da je reč o izvornoj građi fundusa Muzeja, starim razglednicama s motivima prvih pravih bioskopa u Puli i fotografijama motiva prizora javnih povijesnih događanja.

Jelena Kosanović Dorogi, ćerka Dejana Kosanovića, odobrila je, zajedno s porodicom, ponovno, opširnije, izdanje knjige. „Moj otac je uvijek drage volje davao suglasnost za objavljivanje svojih djela ne bi li ona bila poticaj za daljnja istraživanja“, kazala je na promociji ćerka autora, uz posebnu napomenu da je objavljivanje knjige značajan trenutak za čitavu porodicu.“

Dejan Kosanović (1930-2013), jedan od najznačajnijih srpskih istoričara filma, predavao na Fakultetu dramskih umetnosti od 1962. do penzije 1995. godine, a dekan je bio u jednom mandatu, od 1973. do 1975. godine. Pamti se i njegov angažman na mestu direktora Festivala jugoslovenskog filma u Puli.

Đ. B.