SRB ENG

Počinje snimanje tri dokumentarna filma u Čačku, Užicu i Ivanjici – u okviru ovogodišnje „Interakcije“

13. avgust 2019. | Autor: Đorđe Bajić
U ponedeljak, 12. avgusta, dolaskom petnaest učesnika, studenata filmskih akademija iz Brazila, Nemačke, Rusije, Argentine, Poljske, Grčke, Indije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, počeo je 14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2018“. Studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, okupili su se u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali u u zapadnu Srbiju, gde će podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu snimiti tri dokumentarca na temu „Svakodnevni rituali”.

Tri ekipe u tri grada predvode tri mlada uspešna reditelja:

Argentinac Ivan Murgic, reditelj i vizuelni umetnik, student na Univerzitetu u Buenos Ajresu, predvodi ekipu u Čačku. Njegovi dosadašnji filmovi su prikazivani na festivalima  kao što su: Festival kratkog filma Oberhausen, Viennale (Međunarodni filmski festival Vienna), Međunarodni filmski festival Trento, Međunarodni festival kratkog filma Uppsala, kao i na brojnim izložbama. Za dokumentarni film „Earthly Opposite to the Sky” osvoijo je drugu nagradu  63. Međunarodnog filmskog festivala u Oberhausenu (International competition NRW Jury) u Nemačkoj 2017. godine.

U Užicu će snimati reditelj rusko-nemačkog porekla Andreas Bošman, student na master programu režije dokumentarnog na Filmskom univerzitetu – Babelsberg Konrad Wolf. Njegovi filmovi prikazani su na brojnim festivalima i nagrađeni značajnim nagradama.

Reditelj ivanjičke ekipe je Pablo Radice, špansko-argentinskog porekla, školovan kao dizajner slike i zvuka na Univerzitetu u Buenos Ajresu. Njegov prvi kratki film, „Twins“, dobio je više od dvadeset međunarodnih nagrada i nominovan je za Oskara u kategoriji studentskog filma. Izabran je za reditelja na Berlinale Talents BA 2017. Bio je član žirija na Berlin Experimental Film Festival, Nemačka, CIBA CILECT International Festivals. Tokom 2018. napravio je kratki film u peruanskom delu Amazona pod tutorstvom Vernera Hercoga.

Sa svojim multinacionalnim ekipama, ova tri reditelja će uz podršku lokalnih kordinatora, suprvizora režije Efima Graboja (izraelskog reditelja) i producenta NFC Filmarta snimati filmove u narednih sedam dana u tri grada. Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, gde će do 27. avgusta montirati dokumentarce. Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 28. avgusta 2019, u 21 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Učesnici kampa, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji od preko 120 kandidata, tokom boravka na Interakciji, snimiće dokumentarce na temu „Svakodnevni rituali“ i razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i ostvariti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

14. MFSK Interakcija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i producentske kuće Cinnamon Films, uz podršku brojnih partnera i prijatelja.

Više informacija o kampu možete pronaći ovde: www.film-art.org/interaction

Đ. B.