SRB ENG

„Ekipu“ pogledalo 50.000 gledalaca

07. novembar 2019. | Autor: Đorđe Bajić
Za manje od dve nedelje prikazivanja zabavno ostvarenje reditelja Marka Sopića pogledalo je 50.000 gledalaca. Osim u gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine film tek treba da započne svoj bioskopski život u Crnoj Gori i Severnoj Makedonijiji. Film je prikazan i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a tek mu sledi distribucija u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji. Film je sniman punih godinu dana na sportskim terenima Beograda, a iako naizgled okrenut temi savremenog domaćeg fudbala, kao i ideji pomirenja večitih domaćih klupskih rivala, scenarista filma imao je za cilj da prikaže kako, osim najvažnije sporedne stvari na svetu, život prati i nešto još važnije – ljubav.

„Doći do 50 000 je jedan san, doći do sto hiljada je drugi, a o trećem bolje da ne pričam. Za prvi ne verujem da se događa. Hvala svima koji su došli da pogeldaju“, rekao je scenarista, glavni glumac i producent filma Rade Ćosić.

„Ekipa“ je podržana od strane Filmskog centra Srbije, a o tome reditelj Marko Sopić kaže sledeće: „To je bio prelomni trenutak. Razumevanje od strane komisije FCS-a i njena odluka da nam dodeli sredstava je i omogućila da se ovaj film pojavi pred publikom. Bez te podrške, Ekipa ne bi bila snimljena do kraja. Naravno, to nas je samo motivisalo da opravdamo očekivanja. Nastavili smo rad na filmu, usledila je treća, najzahtevnija etapa snimanja, a poslednji kadar je realizovan bukvalno pet dana pre premijere. Dali smo sve od sebe da snimljeni materijal ’uozbiljimo’ i uobličimo u jednu zabavnu celinu. Mnogo je elemenata bilo u priči, mnogi su i dodavani u samom procesu, tako da je to zahtevalo veliku koncentraciju i razmišljanje o scenama i o odnosima koje smo želeli da napravimo. Rok koji je bio zadat samom premijerom i terminom izlaska filma nas je u određenoj meri uputio na to da radikalno pristupimo montaži kako bi napravili dinamičan film koji će da ’vozi’ gledaoce.“

Đ. B.