Prvi dugometražni film rediteljke Maše Nešković biće prvi put prikazan u Srbiji 23. novembra 2019. godine na Festivalu autorskog filma. Projekcija počinje u 19 časova u Kombank dvorani, nakon čega će se ekipa filma pokloniti publici.

„Asimetrija“ je imala svetsku premijeru na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu, u Brazilu, gde je prikazana u okviru takmičarskog programa „New Directors Competition“. Podsećamo… „Asimetrija“ je prvi dugometražni film Maša Nešković, mlade srpske rediteljke koja je, zajedno sa Vladimirom Arsenijevićem i Stašom Bajac, napisala scenario za svoj prvenac. Od ključnih saradnika, treba izdvojiti: direktora fotografije Đorđa Arambašića, montažerku Mariju Šarac, kompozitorku Janju Lončar, kostimografkinju Biljanu Grgur i scenografkinje Jovanu Cvetković i Jelenu Sopić. Film „Asimetrija“ je sniman tokom leta 2017. godine u koprodukciji producentskih kuća This and That Productions iz Srbije, Korektif iz Slovenije i NightSwim iz Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministartva za kulturu Republike Srbije.

Asimetrija: Uliks Fehmiu i Daria Lorenci Flatz

Film Asimetrija“ ima tri narativna toka… U prvom, Vera i Vladimir se rastaju nakon 20 godina braka. Oboje pokušavaju da se snađu, ali im veza koju su izgradili i dalje ne dozvoljava da nastave sa svojim životima… U drugom, Olja i Ivan se upoznaju i upuštaju u vezu nakon što se ona doseli u stan iznad njegovog. U trećem, dečak Pec i devojčica Lola provode zajedno poslednje dane letnjeg raspusta, a pre nego što ona s porodicom emigrira u Kanadu. Leto je vrelo, ulice Beograda su puste, priče ova tri para se prepliću.

Asimetrija: Mira Janjetović i Mladen Sovilj

U ovom ostvarenju, koje dovedi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju, ljubavne parove tumače: Daria Lorenci Flatz i Uliks Fehmiu, Mira Janjetović i Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić. U epizodnim ulogama pojavljuju se Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović, Milica Janevski, Momo Pićurić, Goran Slavić

O svom fimu, Maša Nešković je rekla: „Snimila sam ovaj film inspirisana temama koje me progone, s idejom da dovedem u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Želela sam da stvorim univerzum u kome različite faze jednog odnosa mogu da postoje istovremeno, u kom možete paralelno posmatrati par srednjih godina koji se rastavlja, 25-godišnji par koji se zaljubljuje i par dece koja letnji raspust provode gluvareći po praznom gradu. Ideja je bila da se posmatranjem najstarijeg para, istovremeno tokom detinjstva i mladosti, stigne do novih saznanja i dubljeg shvatanja njihove veze, a da time što sve tri faze tog odnosa postoje istovremeno, mlađi parovi dobijaju šansu da neke svari urade i drugačije. Dakle, ono što ćete videti je mali film iz Srbije koji se pre svega bavi emocijama, a svi likovi su iznikli iz današnje beogradske stvarnosti.“

Asimetrija: Mateja Poljčić i Lola Vitasović

O rediteljki… Maša Nešković rođena je 1984. u Beogradu. Diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2009. Režirala je 11 kratkih igranih i 12 dokumentarnih filmova, prikazivanih i nagrađivanih na međunarodnim filmskim festivalima kratkog i studentskog filma.

U okviru Festivala autorskog filma „Asimetrija“ će biti prikazana i u sledećim dvoranama i terminima:

  • Kombank dvorana – 23. 11. 2019. u 19 časova (premijera)
  • UK Stari Grad – 24. 11. 2019. u 21:30
  • Dvorana kulturnog centra – 26. 11. 2019. u 16.30
  • Bioskop Fontana – 27. 11. 2019. u 17 časova
  • Dom omladine Beograda – 29. 11. 2019. u 17:30

Đorđe Bajić