SRB ENG

  „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića i na festivalu IDFA

10. окт 2018 | Autor: Zoran Janković
Deo programske celine Best of Fests ovogodišnjeg izdanja festivala IDFA u Amsterdamu, najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na čitavom evropskom kontinentu, je i srpski film  „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića.  Ovaj program predstavlja 34 recentna dokumentarna filmska ostvarenja, koja su imala bogat i zapažen festivalski život širom sveta. IDFA će se ove jeseni odviijati u periodu između 14. i 25. novembra.

4 godine u 10 minuta je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

U pitanju  je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je JakovMunižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Filmovi Mladena Kovačevića prikazani su u selekcijama Visions du RéelHot DocsDOK LeipzigFID MarseilleCPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. Kovačević trenutno snima dva dokumentarna filma, Srećna Nova, Yiwu i Zbirka početaka, i priprema igrani film Koryo koji će se snimati u Severnoj Koreji.

Zoran Janković