SRB ENG

FSC konkursi: Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija

23. jul 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija

Komisija Filmskog centra Srbije, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija, odlučivala je u sastavu: Stefan Orlandić (predsednik), Mladen Matičević, Igor Turčinović, Milica Zarić i Maja Todorović. Na konkurs je ukupno prijavljeno 48 projekata, a Konkursna komisija je usaglasila stavove i jednoglasno izabrala sledećih sedam projekata:

„Svemir među nama“ (dugometražni igrani film)
Produkcija: Mir media group
Reditelj: Rahela Jagrič Pirc
Predloženi iznos u RSD: 7.5 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Ostajući u žanru onoga što se kod nas nekada zvalo – omladinski film, ovaj film otvara i preispituje mnogo različitih tema… Uz jako prijatan scenario, nadahnutu rediteljsku eksplikaciju  i vrlo preciznu producentsku prateću dokumentaciju  film daje za nadu će uz učešće srpskog dela ekipe, njegova realizacija biti u kvalitetu i rokovima kakve komisija priželjkuje.

„Sveta obitelj“ (dugometražni igrani film)
Produkcija: Zillion
Rediteljka: Vlatka Vorkapić
Predloženi iznos u RSD: 7.5 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Film o nesreći do koje dolazi kada se grčevito želi održati ulepšana slika sebe, svoje porodice i odnosa u njoj. Ulepšano lice i stvarno naličje života, vešto se prepliću, kroz uzbudljivu, emotivnu priču, koju pratimo bez daha. Кomisija podržava film.

„Zatvoreno za javnost“ (dugometražni igrani film)
Produkcija: Biberche
Reditelj: Vanja Juranić
Predloženi iznos u RSD: 6 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Scenario za film „Zatvoreno za javnost“ bavi se porodičnim nasiljem, odnosno nasiljem nad ženama… Uspeh ovog scenarije je u tome što se ne bavi ovom temom na „pokazivački“ način, nijednog trenutka se ne stiče utisak da je ovo „film sa tezom“ već se zaista bavi korenom problema nasilja na vrlo studiozan i suptilan način.

„Mesogija – Srednja zemlja“ (dugometražni igrani film)
Produkcija: Cinnerent
Reditelj: Aleksis Alksiu
Predloženi iznos u RSD: 6 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Jak utisak ostavlja posrnuće grčkog društva izazvano krizom i recesijom kao i potraga za unutrašnjim mirom i gubitkom mesta koje se smatra domom… Režiju potpisuje jedan od najtalentovanijih grčkih reditelja srednje generacije Aleksis Aleksiju. Scenario kombinuje, vrlo vešto, žanrovski i umetnički narativ otvarajući pred gledaocima priču korak po korak.

„Seljaci“ (dugometražni animirani film)
Produkcija: Digitalkraft
Rediteljka: Dorota Кobiela
Predloženi iznos u RSD: 8 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Autorsko-producentski tim koji stoji iza svetskog uspeha, nagrađivanog i hvaljenog filma „S ljubavlju, Vinsent“ (nagrada Evropske filmske akademije, nominacija za Oskara, Zlatni globus i Bafta nagradu, itd.) nam predstavlja na ovom konkursu novi projekat. „Seljaci“ su adaptacija istoimenog romana Vladislava Rejmonta, za koji je 1924. godine, dobio Nobelovu nagradu za književnost… Značajna količina animacije će biti proizvedena u Srbiji, i pored velikog broja srpskih animatora, autori projekta su naveli da su im inspiracija vizuelnog koncepta i budućeg rada na projektu, bila mnogobrojna dela znamenitih srpskih slikara, koje su imali prilike da vide u Beogradu.

„Surogat za Vuda“ (dugometražni dokumentarni film)
Produkcija: Set Sail Films
Reditelj: Senad Šahmanović
Predloženi iznos u RSD: 3 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Komisija je jednoglasno preporučila ovaj projekat iz više razloga. Jedan je, naravno što će to biti filmska biografija prvog oskarovca sa teritorije bivše Jugoslavije, Dušana Vukotića, što je samo po sebi dovoljno značajno. U drugom „sloju“, prepoznali smo mogućnost da ovaj film govori o kompleksnosti života i rada u multinacionalnoj zemlji kakva je bila SFRJ…

„O, Dear Sarah“ (dugometražni dokumentarni film)
Produkcija: Gulu Gulu presenta
Rediteljka: Patricia Franqusca
Predloženi iznos u RSD: 2 miliona

Iz obrazloženja Komisije: Izvanredno zanimljiv dokumentarac  o Sari Bahai – prvoj taksitkinji u Avganistanu…. Zadovoljstvo je podržati ovakav projekat, a učešće našeg autorskog dela ekipe (montažerka, animator i kolorista) dodatni su razlog da podržimo ovo intimno putovanje unutar Sarinog taksija,  kako kroz javnu, tako i kroz privatnu sferu njenog života.

Pročitajte Odluku u celini OVDE.

Đorđe Bajić