SRB ENG

Sarajevski filmski festival ove godine u izmenjenom formatu

30. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
26. Sarajevski filmski festival (Sarajevo Film Festival) biće održan od 14. do 21. avgusta 2020. godine u novom, prilagođenom formatu, a u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim merama.  Planirano je da se filmske projekcije održe na lokacijama gde je moguće kontrolisano i kontinuirano sprovesti sve epidemiološke mere. Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim prostorima, obavezna će biti propisana distanca između gledalaca, izvodiće se redovne dezinfekcije prostora, rigorozno će se sprovoditi obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom.

 U skladu sa epidemiološkom situacijom ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom letnji bioskopi na otvorenom: Ljetno kino „Raiffeisen“, dm Summer Screen, Ljetno kino „Safet Zajko“, te novo Ljetno kino „Stari grad“. Projekcije u zatvorenom planirane su u Bosanskom kulturnom centru, bioskopu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječijoj kući Novo Sarajevo. KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina „Raiffeisen“ i Ljetnog kina „Stari grad“. Ove godine Sarajevski filmski festival sa delom svog filmskog programa ide i u Mostar – novi bioskop se nalazi na trgu novoizgrađenog Tržnog centra „Plaza“ u Mostaru.

Ove godine po prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola. To će pričekati neka bolja vremena. Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta biće ove godine mesto za intervjue sa autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mera. Otvoreni prostori oko Narodnog pozorišta postaće centralno mesto sigurnih susreta.

Da bi se izbegle uobičajene gužve, gledaocima se preporučuje onlajn kupovina ulaznica.

Filmski programi Sarajevskog filmskog festivala, predavanja i razgovori koji ga prate po prvi put, biće dostupni gledaocima iz cele Bosne i Hercegovine putem onlajn platformi.

Program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz sveta filma i Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, ove će godine biti održani u onlajn formatu.

U skladu sa situacijom, prijema i žurki u organizaciji Sarajevskog filmskog festivala i festivalskih gostiju ove godine neće biti. Direkcija Festivala poziva sve one koji planiraju organizaciju događaja u vreme Sarajevskog filmskog festivala na sprovođenje svih propisanih mjera i brigu za sigurnost publike, gostiju i zaposlenih.

Uz dugogodišnju podršku publike, partnera i brojnih pojedinaca i organizacija uključenih u aktivnosti, Sarajevo Film Festival danas je veliki kulturni i društveni događaj sa ogromnim uticajem na ekonomiju grada i čitave BiH. Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Kovid-19 pandemija. Želimo još jednom, da zajedno pokažemo važnost kulture i umetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokažemo u pravom svetlu. Verujemo da zajedno, mi kao organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će uprkos brojnim iskušenjima biti sa nama, možemo uspeti. Organizujući Festival u skladu sa savetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definisanih smernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu“, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Festivala.

Do početka i u toku odvijanja Sarajevo Film Festivala, Direkcija Festivala će biti u svakodnevnom kontaktu sa Štabom civilne zaštite Kantona Sarajevo i poštovati svaku odluku o održavanju i realizaciji Festivala koju donesu nadležne institucije i zdravstveni stručnjaci.

Naslovna fotografija: Sarajevo Film Festival
Ostale fotografije: Đorđe Bajić